There are no ads, please add some


Goedhart: ‘Voetballers worden goed gescreend’

Afgelopen zaterdag stortte Ajax-middenvelder Abdelhak Nouri in elkaar tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. Voormalig Ajax-dokter Edwin Goedhart begrijpt dat mensen de indruk hebben dat hartproblemen bij profvoetballers vaker voorkomen dan bij andere sporters. ‘Ze krijgen veel meda-aandacht’, aldus de huidige arts van het Nederlands elftal tegenover het Algemeen Dagblad.

‘Precieze cijfers zijn niet bekend, maar ik zou niet kunnen bedenken waarom het bij voetballers meer voor zou komen dan bij andere sporters. Profvoetballers worden uitermate goed gescreend. Een voetballer krijgt elk jaar een hartfilmpje. Ajax traint bovendien altijd met hartslagmeters.”

Goedhart kan niet specifiek ingaan op de gebeurtenissen rondom Nouri, omdat hij de details niet kent. Als dokter bij Ajax was hij wel betrokken bij Evander Sno, die in 2010 tijdens een duel van Jong Ajax hartproblemen kreeg. ‘In alle Nederlandse stadions is een defibrillator aanwezig en ik schat in bij 85 procent van de amateurs. Dat hebben we in Nederland goed voor elkaar. Maar er blijft altijd een mate van onzekerheid. Want niet alles is te detecteren. We weten nog niet alles.’


Gerelateerde posts

12 reacties

 1. Dagrump

  Je zou zeggen dat zo een apparaat wat de spelers om hebben voor hartslag te meten een soort van melding zou moeten geven aan de dokter op de bank als er iets niet klopt. Als dat niet het geval is moet er maar snel iets op gevonden worden !!

  1. Charka53

   Het is een moeilijke zaak Dagrump zo’n 19 jaar geleden kwam Dominique Diroux van NAC te overlijden door een hartstilstand en was pas daarvoor helemaal door de molen geweest , later bleek dat hij een hartafwijking had die maar bij één op de zoveel miljoen voorkomt en is niet te traceren helaas.

    1. Charka53

     Dat is waar , maar als je een al is het maar een hele lichte hartaanval heb gehad laat het een lidteken achter maar in het geval van de speler van NAC was dat niet het geval.

     1. Charka53

      HURBIE je heb het niet goed gelezen hoor de speler van NAC was op het veld overleden .

 2. Johndevlam

  Zoiets bestaat al en heet een pacemaker. Alleen krijg je die als je daar continu mee te maken zou hebben. Dit soort dingen kunnen altijd gebeuren en is gewoonweg niet te voorspellen. Alleen is de manier waarop je dit aan kunt pakken al wel verbeterd dmv defibrilators waarmee de overlevingskans toeneemt tot wel 85%. Ipv 10% bij gewone reanimatie.

  1. Emilio4Ajax

   Er zijn ook mensen die een defibrilator “ingebouwd” hebben gekregen… Bij te hoge, of te lage bloeddruk zakt/valt zo’n persoon dan bij wijze van spreken dood op de grond om dan 5 minuten later doodleuk weer op te staan om door te gaan waarmee ie is opgehouden… Geloof zelfs dat het in Duitsland gebruikelijker is om een defibrilator in te bouwen dan een pacemaker, die het hart gaande houdt…

 3. AFCA my World

  Ik heb altijd het gevoel dat bij voetballers er te weinig aandacht aan het hart word gegeven,het komt dan ook regelmatig voor dat er dan problemen mee zijn ! Maar hartritme stoornissen kunnen ineens optreden dus is het niet voorspelbaar,het is maar goed dat er bij wedstrijden snel opgetreden kan worden,hopelijk laat dit geen nadelige gevolgen voor Nouri achter en kan hij volledig terugkomen,aan zijn mentaliteit zal het zeker niet liggen ! ⚽️

Reageren is niet mogelijk.