There are no ads, please add some


Kankerverwekkende stoffen aangetroffen op veel kunstgrasvelden

1128kunstgras

Ajax heeft in oktober besloten om alle kunstgrasvelden op sportpartk de Toekomst te laten vervangen nadat er in een uitzending van Zembla werd gewezen op de mogelijke gevaren wegens het gebruik van gemalen autobanden. Deze korrels, rubbergranulaat, zouden kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten. Daarop heeft Ajax besloten om het onderzoek van het RIVM niet willen afwachten en dat lijkt een juiste keuze tot nu toe.

De NOS weet vandaag te melden dat de lopende onderzoeken schokkende resultaten geven.  Er zijn op dit moment zestig velden onderzocht, waarvan er 58 hogere concentraties kankerverwekkende stoffen hebben. Op alle velden is gezocht naar acht aantoonbaar kankerverwekkende stoffen. Vier van deze stoffen zijn in veel velden gevonden. Een gemiddelde overschrijding van de ‘normen’ voor kankerverwekkende stoffen in consumentenproducten ligt tussen de 1,5 en 3,7 keer. Echter is de overschrijding op de kunstgrasvelden aanzienlijk meer. Op sommige velden is zelfs een overschrijding van zes keer de norm gevonden.

Hiermee lijkt men een groot probleem te hebben want het merendeel van de amateurclubs in Nederland speelt inmiddels op kunstgras en ook diverse Eredivisieclubs, waaronder PEC Zwolle, Excelsior, Heracles en ADO, zijn overgestapt op kunstgras. Hoogleraar hematologie Bob Löwenberg van het Erasmus MC, wil dat er gestopt wordt met voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. ‘Er is absoluut geen bewijs dat die kunstgrasvelden slecht zijn, maar het omgekeerde is ook het geval: we kunnen ook niet zeggen dat ze veilig zijn’, zegt Löwenberg. ‘Er is juist voldoende reden om er niet gerust op te zijn’, vindt hij. ‘Benzeen bijvoorbeeld kan gevaarlijk zijn en verhoogt het risico op leukemie of lymfeklierkanker. In de rubbergranulaatkorrels zijn benzeenachtige stoffen aangetroffen. Dus dat wekt verdenking. Dat maakt je onrustig’.

Bron: NZG


Gerelateerde posts

11 reacties

  1. koote207

   Blij dat Ajax weer voorop liep, vroeger heb ik altijd geleerd dat autobanden niet goed voor je waren…….en wat doen ze ze malen ze en gooien ze over een veld heen😳

 1. KBouter

  Eindelijk…afschaffen die rotzooi. Blij dat we weer leren voetballen en verdedigen op echt gras, iets wat jonge gastjes uit de grotere competities ook op leren.

 2. Charka53

  Goed gedaan niet afwachten of het wel of niet zo zou zijn , nu mag de KNVB zorgen dat de kunstgras velden worden vervangen voor echt gras .
  Het zal voor veel clubs een grote strop zijn dit te moeten doen , daar vind ik dat de KNVB zijn beurs maar eens mag openen om de clubs te helpen met financiële steun of een renteloze lening.

 3. 11Younes11

  Ben het er helemaal mee eens, heb elke week mijn knieën open liggen en die stoffen komen gewoon in je bloed. Los van of ze kankerverwekkend zijn, kun je er gewoon geen sliding op maken!

 4. EugAjax

  Zo een schokkende uitslag. We wisten dat er wat verkeerd was maar dit is wel heel erg. Alle amateurvoetbal paar maanden stoppen, crisisteam installeren bij KNVB en clubs en kunstgrasleveranciers. En dan dit oplossen voor dat gezondheid nog verder gevaar loopt! Mega goede stap Ajax en zeer adequaat gereageerd laatst

Reageren is niet mogelijk.