Cruijff: ‘Ajax-aanvallers lopen achter verdedigers aan ipv andersom’

1125cruijff

Er is veel winst te boeken voor Ajax in het uitoefenen van druk op de tegenstander, zo verzekert Johan Cruijff maandag in zijn column in De Telegraaf. Cruijff vindt dat Ajax een voorbeeld moet nemen aan de tactiek van Bayern München en Barcelona. “Als ik zie hoeveel aanvallers er worden misbruikt. In plaats dat ze naar een verdediger toelopen, lopen ze achter ‘m aan”, geeft Cruijff aan. “Terwijl je dit kunt voorkomen, door met het hele team van achteruit druk op de bal en tegenstander te zetten. Precies wat Barcelona en Bayern altijd proberen.”

“Vertaald naar de Nederlandse competitie zou Ajax in de Eredivisie hier een groot voordeel mee pakken. Zet de ploeg druk naar voren, dan is geen tegenstander hier tegen bestand. Daarvoor is het kwaliteitsverschil te groot.” Cruijff snapt niet dat spelers die de meeste meters tijdens een wedstrijd maken complimenten krijgen daarvoor. “Iemand een pluim geven omdat hij de meeste meters heeft gemaakt, is het stomste compliment dat je kunt geven. Iemand staat in het veld om te voetballen.”

Bron: De Telegraaf

Related posts

31 Comments

  1. Slingertje.

    Helaas zijn de zichzelf overschattende mannetjes bij Ajax daartoe niet bereid want stel je voor dat je moet werken voor je geld.
    de Boer moet ze veel harder gaan aanpakken komend seizoen en wie niet horen wil moet maar voelen en lekker op de tribune gaan zitten.

    1. FdB=Ajax

      Huh?
      Bij sommige reacties vraag ik me echt af of alleen de titel gelezen is of ook de tekst daaronder…

  2. afcabass

    20/30 meter over de middellijn al (agressief)druk zetten. Gebeurde veel te weinig dit seizoen..

  3. Jackson

    Deze man is gwn een meester, hoe AJAX vroeger voetbalt is tegenwoordig weinig meer over. Ze worden teveel in het zonnetje gezet, verdienen teveel en presteren wisselvallig. Heel jammer, misschien dat AJAX Ton Boot (voormalig basketbaltrainer) erbij moet halen voor de mentale coaching.

  4. AJAXAMSTERDAMDW

    Wat ik alleen zo jammer vind, met alle respect voor Johan, waarom komt hij dat die spelers dan niet vertellen, ipv klagen in een krant?

  5. AjaxBarcelona

    Er moet qua verdiensten meer afhankelijk zijn van het behaalde resultaat. Nu heb je ook wel winstpremies en premies voor behalen kampioenschap etc maar die zijn te laag in verhouding met de hoge salarissen. Als je meer afhankelijk bent van het behaalde resultaat word je ook eerder aangesproken door je collega. Het zijn zijn centen ook als je loopt te verzaken. Cruijff heeft op deze wijze zelf zijn laatste periode als speler bij Ajax en Feijenoord zo ingevuld.
    Kortom basis salaris van zo’n 60%, restant via prestaties en bij goede prestaties kom je uit op bijvoorbeeld 125%. Meer dan het dubbele van je basis. Ik denk dat ze dan wel wat harder gaan lopen.

    1. Litmanen

      Ik denk niet dat het in de werklust zit, maar zoals Cruijff zegt in het systeem. Met een echte 10 speel je altijd meer naar voren en geef je meer druk. Bovendien een stuk leuker om naar te kijken. Dus: vdVaart op 10!

      1. AjaxBarcelona

        Extra werklust zou ook niet mis zijn hoor 🙂 Een ander beloningssysteem geeft je in ieder geval extra motivatie en een extra prikkel om de benen uit je reet te lopen. Nu spreekt niemand elkaar aan op disfunctioneren, dat mag best wel gebeuren hoor.

        1. Ajax nr 1

          Bonussen qua prestaties prima. Maar zouden de spelers niet voor de eer van hun werkgever moeten strijden.

          1. AjaxBarcelona

            Laten we dat eer en clubliefde nu eens even vergeten. Het gaat uiteindelijk om de centjes niet meer en niet minder. We moeten het niet gaan romantiseren, dat was vroeger misschien zo maar dan wel heel vroeger. Beloning naar prestatie is helemaal niet zo gek. Op dit moment vinden we met zijn allen dat ze veel teveel betaald krijgen naar hun prestatie. Toch? Voorlopig lopen die gasten wel met een zak geld de poort uit terwijl heet voetbal niet echt heel leuk was om naar te kijken. Toch? Dus moeten we wat anders verzinnen.

    2. FdB=Ajax

      Ten eerste is dit praktisch onmogelijk, aangezien iedereen gewoon een contract heeft dat je niet zomaar kunt veranderen.
      Ten tweede gaat dit artikel helemaal niet over werklust, maar over tactiek.

        1. Remco425

          nee, dan heb je het niet begrepen. Ze maken juist teveel km, oftewel teveel werklust. Ze moeten het anders doen. Niet harder werken, maar beter werken.

          1. 57 jaar fan 57 jaar respect

            Laat maar. Werklust staat niet gelijk aan km. Je wil me niet begrijpen. Ook prima.

  6. giorgio76

    Tactisch denken is tactisch opstellen zodat j minder meters hoeft te maken om te verdedigen

  7. Ajax nr 1

    Dus Frankie werk aan de winkel en gooi het Systeem wat je nu speel in de gracht En ga weer lekker aanvallend spelen en laat iedere speler weer lekker doen waar ze voor betaald worden. Verdediger verdedigen en een aanvaller aanvallen zo logisch maar ja je moet het zien.

  8. Bastoflex

    Dit is keiharde kritiek aan het adres van de Boer. Hij bepaalt of zijn spelers druk zetten.

  9. paullus

    Dat wil hij niet anders werd het wel gedaan
    Want de boer beslist wat er gebeurt op het veld

  10. Litmanen

    Ach, als je ziet hoe Zivco omgaat met zijn werkgever dan blijkt dat je die gasten blijkbaar niet in hun portemonnee of trots kunt pakken. Ik blijf er bij dat Ajax in zijn systeem meer druk moet geven. Daardoor krijg je meer spektakel.

  11. quadsboy

    Daarom Frankie het lijkt dat je vanaf het begin weer moet beginnen met de Team tikitaki dan hoef niemand veel te rennen

  12. Martin_FSide

    Cruijff heeft helemaal gelijk we moeten veel meer druk zetten, anders word het volgende seizoen net zoals dit seizoen!!!

Comments are closed.