There are no ads, please add some


Ajax ook onderuit in Euroborg tegen Groningen: 2-0

Een week na de nederlaag in eigen huis tegen psv is Ajax wederom tegen een verliespartij aangelopen. De eerste helft op bezoek bij FC Groningen wees daar niet op, maar in de rust stelde Erwin van de Looi zijn strijdplan bij en dat bleek een gouden greep: de thuisploeg kwam snel op voorsprong en hield vervolgens de rijen achterin gesloten. In de slotfase haalde invaller Michael de Leeuw vervolgens definitief de trekker over: 2-0. Voor Frank de Boer is het pas de tweede keer als coach dat hij twee competitieduels achter elkaar verliest.

Klik hier voor het fotoverslag van dit duel

Veel gebeurde er niet in de openingsfase van het duel in Euroborg. Zowel Jasper Cillessen als collega Sergio Padt stonden er in de eerste twaalf minuten bij en keken ernaar, maar daar kwam abrupt verandering in door Eric Botteghin. De stopper van de thuisploeg kopte de bal knalhard op zijn eigen doel, maar had het geluk dat Padt met een uitstekende reflex redding bracht. Ajax kwam daarna wat meer los en trok de wedstrijd naar zich toe, wat werd geïllustreerd door Anwar El Ghazi. Kort na de redding van Padt op de inzet van zijn eigen verdediger, schoot de getructe buitenspeler van randje zestien hard in de handen van de goalie.

Het initiatief lag daarna bij de Amsterdammers, maar vol op de aanval spelen was er niet bij. Beducht voor de Groningse snelheid voorin, met Jarchinio Antonia, Danny Hoesen en Tjaronn Chery, bleef de handrem er de gehele eerste helft op zitten. Het resulteerde in een fase met weinig echte hoogtepunten voor beide doelen. Pas nadat Johan Kappelhof zich tot twee maal toe verslikte ontstond er weer iets van dreiging van Ajax-zijde, maar het uiteindelijk schot van El Ghazi zeilde meters over. Cillessen hoefde zich aan de overzijde om niet veel meer te bekommeren dan een paar Groningse schoten van afstand.

Al met al leek er dus geen vuiltje aan de lucht voor de bezoekers, maar in de tweede helft keerde het spelbeeld. Vanaf de aftrap zette FC Groningen fors druk en dat resulteerde al snel in de openingstreffer. Nadat Antonia over schoot, tikte de achtergleven Botteghin een voorzet van links eenvoudig achter Cillessen. Ajax lag daarna even op de rug en daarvan had de thuisploeg maximaal moeten profiteren. Antonia kwam door op rechts en had de medespelers voor het uitzoeken, maar koos met Chery verkeerd. De inzet van de spelmaker, die er het minst goed voorstond, rolde slapjes in de handen van Cillessen.

Ajax herpakte zich vervolgens, maar evenaarde niet meer het niveau van het grootste gedeelte voor rust. Het ontbrak de bezoekers aan ideeën én klasse voorin, al liet El Ghazi zo nu en dan wel zien heel wat in zijn mars te hebben. Veel verder dan een knal van afstand en een aardige vrije trap kwam de jonge rechtsbuiten echter niet. In de slotfase bracht De Boer Ricardo Kishna in de ploeg voor de onzichtbare Lasse Schöne, maar ook dat sorteerde nauwelijks effect. Drie minuten voor tijd velde De Leeuw het definitieve oordeel: na een perfecte voorzet knikte de invaller met het hoofd de beslissende 2-0 binnen.

FC Groningen-Ajax 2-0 (1-0)
48. Botteghin 1-0, 87. De Leeuw 2-0
Scheidsrechter: Nijhuis
Kaarten:
Geel:
Boilesen

FC Groningen: Padt; Hiariej, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Van der Velden (90. Hagenauw), Hoesen (73. De Leeuw), Antonia.
Wissels: Van der Vlag, Islamovic, Saban, Hateboer, Baas.

Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander (81. Van der Hoorn), Boilesen; Klaassen, Viergever, Serero (81. Duarte); El Ghazi, Sigthórsson, Schöne (72. Kishna).
Wissels: Vermeer, Andersen, Milik, Ligeon.

Gerelateerde posts