Feiten en Weetjes Ajax – Vitesse

Ajax opent het nieuwe Eredivisieseizoen vanmiddag vanaf 14:30 uur met een thuiswedstrijd tegen Vitesse. In aanloop naar de eerste competitiewedstrijd zette Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax – Vitesse werd 29 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won daarvan 24 keer. Ajax – Vitesse eindigde in de Eredivisie nog nooit in een gelijkspel.

* Ajax verloor de afgelopen twee seizoenen voor eigen publiek van Vitesse. Afgelopen seizoen incasseerden de Ajacieden in de negentigste minuut een fatale tegentreffer: 0-1. Een jaar eerder wonnen de Arnhemmers met 0-2.

* Het doelsaldo van 29 edities Ajax – Vitesse spreekt ruimschoots in het voordeel van Ajax: 95-20.

* Ajax en Vitesse behoren tot de oudste clubs in het Nederlandse betaald voetbal. De Arnhemse club werd in 1892 opgericht. Ajax zag in 1900 het levenslicht.

* Ajax won in 1972 met maar liefst 12-1 van Vitesse. Johan Cruijff scoorde vier keer. Johan Neeskens en Dick van Dijk deden dat drie keer. Ajax’ monsteroverwinning is nog altijd de grootste zege ooit in de Eredivisie.

* Verschillende spelers hebben zowel voor Ajax als Vitesse gespeeld. Een greep uit de namen: Dick Schoenaker, John van den Brom, Theo Janssen, Michel Kreek, Nikos Machlas en Tijjani Babangida.

* In de huidige selectie van Vitesse heeft alleen Jan-Arie van der Heijden een verleden als speler van Ajax 1. Van der Heijden speelde in 2007-2008 twee competitiewedstrijden als Ajacied.

* Vitesse-trainer Peter Bosz won afgelopen seizoen met de Arnhemmers voor het eerst van Ajax. Tien eerdere krachtmetingen (met o.a. Heracles Almelo) bleven voor Bosz zonder zege.

* Louis van Gaal heeft als trainer van Ajax de meeste wedstrijden tegen Vitesse gecoacht. Tussen 1991 en 1997 zat de ex-bondscoach elf keer op de bank tegen de Arnhemmers. Ajax won daarvan acht wedstrijden. Van Gaal zag Ajax twee keer verliezen van Vitesse.

* De editie van Ajax – Vitesse (4-0) in het seizoen 1996-1997 stond deels in het teken van het afscheid van Louis van Gaal. Na afloop van het competitieduel nam hij op 1 juni 1997 afscheid van de supporters.

* In het seizoen 2007-2008 werd Ajax – Vitesse (4-1) voorafgegaan door het afscheid van Jaap Stam. Op indrukwekkende wijze nam de verdediger voor de wedstrijd afscheid van het publiek.

Tekst: Ajax.nl

Related posts