Dubbel lonkt voor Ajax na behalen bekerfinale ten koste van AZ: 0-1

Ajax blijft in de race om de dubbel. De koploper van de Eredivisie verzekerde zich donderdagavond van een finaleplaats in de KNVB-beker door in Alkmaar met minimaal verschil te winnen van AZ: 0-1. Lasse Schöne kroonde zich in een duel waarin zes kaarten – waaronder twee rode – werden uitgedeeld, tot de matchwinner in het AFAS Stadion.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Frank de Boer boekte in Alkmaar zijn honderdste officiële zege als coach van Ajax; verder bereikten alleen Rinus Michels (228) en Louis van Gaal (190) die mijlpaal. De trainer van Ajax zal evenwel niet geheel tevreden zijn over het veldspel van zijn elftal. In de eerste helft was er immers weinig voetbal te zien in het AFAS Stadion; beide partijen waren slordig en hadden overtredingen nodig. Na 25 minuten werd de eerste serieuze kans pas gecreëerd: Schöne knalde een fractie te hoog. Na een halfuur had Daley Blind moeten scoren, maar hij schoot van dichtbij op Esteban Alvarado.

Strafschop
AZ schreeuwde om een strafschop na een vermeende handsbal van Ricardo van Rhijn, maar de bal ging na 35 minuten alsnog op de stip. Joël Veltman trok Aron Jóhannsson naar de grond en ontving zijn tweede gele kaart van Pol van Boekel, waardoor de gasten al snel met een man minder verder moesten. Kenneth Vermeer, die in de beker de positie overneemt van Jasper Cillessen, wist de getelefoneerde inzet van Jóhannsson te keren. De Amerikaan miste zondag tegen PEC Zwolle ook al vanaf elf meter. AZ speelde in het restant van de eerste helft steevast op de grond van Ajax, maar scoorde niet.

Schöne
Jóhannsson tikte de bal na een pass van Roy Beerens wél tegen de touwen, maar die treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. In de rust voerde De Boer één wijziging door: Stefano Denswil verving Nicolai Boilesen, van wie sowieso al duidelijk was dat hij maar één helft kon spelen. Het kantelpunt in de wedstrijd was de rode prent die Mattias Johannson na anderhalve minuut in de tweede helft ontving. De verdediger haakte Lesley de Sa, die de voorkeur kreeg boven Ricardo Kishna, werd beboet door Van Boekel en hierdoor was het weer tien tegen tien. Schöne schoot de toegekende vrije trap in stijl in de winkelhaak: 0-1.

Dick Advocaat greep in en wisselde Jóhannsson en Steven Berghuis ten faveure van Denni Avdic en Johann Berg Gudmundsson. Laatstgenoemde kreeg na zeventig minuten een geweldige kans, maar uitblinker Vermeer had een topredding in huis en zag even later een kopbal rakelings voorlangs verdwijnen. Lerin Duarte deed namens Ajax ook nog twee pogingen. AZ slaagde er niet meer in om er een verlenging uit te peuren en gaat derhalve niet naar De Kuip op 20 april, in tegenstelling tot Ajax. Ajax gaat op jacht naar hun negentiende dennenappel en de dubbel! Maar liefst zeven keer eerder wist Ajax het landskampioenschap en de beker in hetzelfde seizoen binnen te slepen. Dat gebeurde in de seizoenen 1966/67, 1969/70, 1971/72, 1978/79, 1982/83, 1997/98 en 2001/02. Het is dus inmiddels alweer 12 jaar geleden dat Ajax voor het laatst de dubbel behaalde.

Halve finale KNVB Beker:
AZ-Ajax 0-1 (0-0)

47. Lasse Schöne 0-1

Kaarten:
Geel:
Van Rhijn, Moisander en De Sa (allen Ajax)
Rood (2keer geel): Veltman (Ajax) en Johansson (AZ)

Bijzonderheden:
34. Vermeer stopt penalty

Opstelling AZ:
Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Viergever, Poulsen; Gudelj, Ortiz (51′. Reijnen), Elm; Berghuis (64′. Gudmundsson), Jóhannsson (64′. Avdic), Beerens
Wissels AZ: De Winter, Reijnen, Wuytens, Gorter, Henriksen, Gudmundsson, Avdic

Opstelling Ajax:
Vermeer; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen (46′. Denswil); Klaassen, Blind, Serero (69′. Duarte); De Sa (74′. Poulsen), Sigthórsson, Schöne
Wissels Ajax: Cillessen, Poulsen, Duarte, Bojan, Denswil, Riedewald, Kishna

Related posts