There are no ads, please add some


Cruijff: ‘Als je wilt domineren gaat diep altijd voor breed’

Johan Cruijff heeft mogelijk een idee waardoor Ajax met 0-3 onderuit ging tegen Red Bull Salzburg. In zijn wekelijkse column in De Telegraaf gaat hij echter niet letterlijk in op het Europa League-duel van afgelopen donderdag.

“Wel is me opgevallen dat er van de zestien thuisspelende clubs in de Europa League er maar twee hebben gewonnen. Dit geeft aan dat veel teams niet in staat zijn om dominant te voetballen. Als ze druk zetten, blijkt de tegenstander vaak te kunnen profiteren van de ruimten die dan ontstaan”, zo schrijft Cruijff, die wel een aantal oorzaken denkt te weten.

“Eén van de belangrijkste oorzaken daarvan is de keuzes die er gemaakt worden. Als je wilt domineren gaat diep altijd voor breed en dan bedoel ik niet meteen de lange bal. Met diep spelen bedoel ik het inspelen van de eerste of tweede linie voor je. De bal kan dan terug worden gelegd en de ontvanger heeft op dat moment het overzicht”, aldus de Amsterdammer.

Dat aspect ontbreekt bij balletjes opzij, wat volgens Cruijff ideaal is voor de tegenpartij. Daardoor gaat het voor thuisclubs vaak mis. “Terwijl het eigenlijk heel simpel is. Als je als verdediger of doelman de bal hebt, dan speel je ‘m in richting de aanval of het middenveld. Mocht je dan toch balverlies lijden, dan staan er altijd genoeg mensen achter de bal om het probleem op te lossen.”

Tekst: Soccernews


Gerelateerde posts