Feiten & Weetjes Ajax – psv

Ajax neemt het zondag vanaf 16:30 uur op tegen psv. In aanloop naar deze thuiswedstrijd in de Eredivisie zette Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over wedstrijden tussen Ajax en psv op een rij.

* Ajax – psv staat zondag voor de 58e keer op het programma in de Eredivisie. Van de voorgaande 57 edities won Ajax 30 keer. Acht duels bleven onbeslist, terwijl de Eindhovenaren 19 keer wisten te winnen.

* Vorig seizoen leverde Ajax – psv de thuisploeg een 3-1-overwinning op. Op 1 december 2012 tekenden Siem de Jong, Danny Hoesen en Viktor Fischer voor de Ajax-treffers. Oud-Ajacied Jeremain Lens scoorde voor psv.

* Ajax begint voor het eerst sinds 2003 – 2004 als winterkampioen aan de tweede seizoenshelft. De voorsprong van de Ajacieden op de Eindhovense nummer 7 bedraagt 11 punten.

* Davy Klaassen was de meest waardevolle Ajacied in de eerste speelhelft van dit seizoen. De middenvelder scoorde 7 keer en leverde 1 assist. Klaassen is ook Ajax’ clubtopscorer.

* Johan Cruijff is in de Eredivisie met 6 doelpunten de topscorer in de wedstrijd Ajax – psv.

* In het verleden speelden meerdere spelers voor zowel Ajax als psv. Bekende voorbeelden zijn: André Ooijer, Arie Haan, Dennis Rommedahl, Sören Lerby, Gerald Vanenburg, Jaap Stam, Michael Reiziger, Patrick Kluivert en Jan Wouters.

* psv won slechts twee van de laatste negen ontmoetingen (uit en thuis) met de Ajacieden. Ajax won vier keer, terwijl drie onderlinge ontmoetingen onbeslist bleven.

* De laatste keer dat psv een Eredivisieduel won in de ArenA was op 30 januari 2008 (0-2). Balázs Dzsudzsák en Otman Bakkal scoorden in de hoofdstad.

* Björn Kuipers mag Ajax – psv in goede banen leiden. De scheidsrechter had afgelopen seizoen ook de leiding tijdens Ajax – psv. Dit seizoen floot Kuipers ook al NEC – Ajax (0-3) en Ajax – feyenoord (2-1).

* Op 22 november 1964 boekte Ajax zijn grootste competitieoverwinning voor eigen publiek op psv: 5-0. Mister Ajax Sjaak Swart en Klaas Nuninga scoorden die dag beiden twee keer. Johan Cruijff hielp Ajax aan een vijfde treffer.

* In het seizoen 1961-1962 werd de spectaculairste en meest doelpuntrijke editie gespeeld van Ajax – psv. Het duel leverde een 4-5-uitslag op.

Tekst: Ajax.nl

Related posts