Davy Klaassen velt NAC Breda: 4-0

De prestatiecurve van Ajax blijft stijgen. De manschappen van Frank de Boer versloegen Barcelona in de Champions League en hebben nu de laatste vier wedstrijden in de Eredivisie gewonnen. NAC Breda had zaterdagavond immers weinig te vertellen in de Amsterdam ArenA en reisde met een 4-0 nederlaag terug naar het zuiden. Davy Klaassen trok de aandacht naar zich toe: de middenvelder maakte drie doelpunten. Ajax, dat nu één punt meer heeft dan Vitesse, tankte zodoende vertrouwen voor het cruciale Champions League-duel van komende woensdag met AC Milan.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax maakte liefst negentien doelpunten in de laatste vijf thuisoptredens tegen NAC en daar kwamen zaterdag dus vier treffers bij. De overwinning was verdiend, want Ajax had de overhand, al was de eerste kans nog voor de Parel van het Zuiden, gecoacht door Nebojsa Gudelj. Niklas Moisander kon echter voorkomen dat Anthony Lurling kon scoren. De thuisploeg probeerde NAC gauw te omsingelen en op eigen helft te drukken, maar had moeite met het compacte spel van de tegenstander. Desondanks creëerde de regerend landskampioen genoeg kansen om de score te openen. Viktor Fischer chipte over en treuzelde na twintig minuten te lang, waardoor het schot van de Deen nog geblokt kon worden.

Na 35 minuten brak Klaassen de ban: na een creatieve actie en mooie pass van Lasse Schöne schoof de jeugdinternational van Oranje het leer simpel binnen. Het was veelzeggend dat NAC in de eerste helft het doel van Jasper Cillessen niet één keer onder vuur nam. De Brabanders konden de bal niet lang in de ploeg houden, maar konden leven met een minimale achterstand bij rust. NAC kwam echter bedrogen uit, want op slag van rust verdubbelde Klaassen de marge. Fischer schepte de bal naar zijn collega, die het ding kiezelhard in de korte hoek achter de kansloze Jelle ten Rouwelaar volleerde: 2-0. Klaassen maakte alweer zijn vijfde doelpunt in zijn laatste acht wedstrijden.

NAC loerde eigenlijk de hele wedstrijd op de counter, maar kon nauwelijks gevaarlijk worden. De eerste mogelijkheden na rust waren van Amsterdamse makelij: een vrije trap van Schöne werd gekeerd door Ten Rouwelaar en de doelman had ook een antwoord op een poging van Fischer. Na 55 minuten dook het bezoek voor het eerst gevaarlijk op voor het vijandelijke doel: Cillessen tikte een schot van Mats Seuntjes over en deed datzelfde bij een kopbal van Chelsea-huurling Stipe Perica, bij een hoekschop. NAC, dat dit siezoen pas één uitduelw on, slaagde er echter niet in de eretreffer te verzorgen en liep na 65 minuten tegen een ruimere achterstand aan. Klaassen was opnieuw de gevierde man, door een precieze lange bal van Moisander te bekronen.

Invaller Bojan Krkic verergerde het leed van NAC door ruim twintig minuten voor tijd een voorzet van Ricardo van Rhijn binnen te schuiven: 4-0. Even later claimde de rechtsback een strafschop, maar die gaf scheidsrechter Danny Makkelie niet. In de daaropvolgende tegenstoot schoot Perica op de paal. De Boer besloot in de slotfase Joël Veltman te wisselen. Stefano Denswil verving de Oranje-international. De dominantie van Ajax in de slotfase was groot en het was wachten op de vijfde treffer, maar die viel niet. Joey Suk pakte na 87 minuten een directe rode kaart na een overtreding op Fischer.

Ajax – NAC 4-0 (2-0)
’34 Klaassen 1-0
’45 Klaassen 2-0
’64 Klaassen 3-0
’68 Bojan 4-0

Scheidsrechter: Makkelie
Toeschouwers: 50.189
Gele kaarten: Bojan (Ajax), Kwakman, De Roover, Van der Weg (NAC)
Rode kaarten: Suk (NAC)

Opstelling Ajax: Jasper Cillessen, Ricardo Van Rhijn, Joel Veltman(/72 Stefano Denswil), Niklas Moisander, Ruben Ligeon(/66 Christian Poulsen), Davy Klaassen, Daley Blind, Thulani Serero, Lasse Schöne, Danny Hoesen(/62 Bojan), Viktor Fischer.

Opstelling NAC Breda: Ten Rouwelaar, De Roover, Drost, Kwakman, Van der Weg, Buijs, Hadouir, Seuntjes(/56 Suk), Lurling, Perica, Sarpong(/73 Hooi).

Related posts