Ajax na zorgeloze avond weer koploper van de Eredivisie: 3-0 winst op Heracles

Na twee achtereenvolgende thuisduels zonder doelpunten, heeft Ajax zaterdagavond eindelijk het net weer weten te vinden. Heracles Almelo liet zich als een mak lammetje naar de slachtbank leiden en mocht achter nog van geluk spreken dat de teller slechts bij drie tegentreffers bleef steken. Gelegenheidsspits Danny Hoesen opende al vroeg de score, waarna Viktor Fischer en Davy Klaassen de marge na rust verder uitbouwden. Ajax is daardoor in ieder geval de komende zestien uur verzekerd van de koppositie in de Eredivisie en kan zich in alle rust voorbereiden op het Europese treffen met Barcelona.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Het gemis van Siem de Jong en Kolbeinn Sigthórsson deed zich nauwelijks voelen aan Amsterdamse zijde. Stand-in Hoesen had namelijk slechts drie minuten nodig om aan te tonen wat het Amsterdamse publiek de komende weken van hem mag verwachten. De spits werd weliswaar geen strobreed in de weg gelegd toen hij besloot het op een dribbelen te zetten in de vijandelijke zestien, maar zijn afronding in de verre hoek was zeer bekwaam. Ajax besloot het vervolgens rustiger aan te doen.

Met de vroege voorsprong in de achterzak viel de noodzaak namelijk al snel weg en dat was te merken. De thuisploeg heerste weliswaar, maar creëerde nauwelijks kansen. Verder dan een schietkans voor Lasse Schöne en een kopstoot van Klaassen kwam de thuisploeg dan ook niet. Laatstgenoemde had misschien nog wel de beste mogelijkheid, maar hij raakte de bal volledig verkeerd en zag het leer meters buiten het naast het doel van Heracles-sluitpost Remko Pasveer belanden. Heracles deelde zo nu en dan speldenprikjes uit via vooral Mikhael Rosheuvel, maar echt dreigend werden de bezoekers voor rust nooit.

Dat spelbeeld bleef ook na de pauze hetzelfde, al werden de bezoekers uit Almelo via Bryan Linssen dit keer wel heel even gevaarlijk. De indraaiende vrije trap van de aanvaller zorgde voor een hoop paniek achterin bij Ajax, maar uiteindelijk zag Jasper Cillessen de bal bij zijn tweede paal naast gaan. Ajax pakte nadien de draad weer op en liep verder uit. Fischer liet eerst twee dotten van kansen liggen, maar in derde instantie was het alsnog raak: op aangeven van Schöne kon de aanvaller op doodeenvoudige wijze de 2-0 binnen tikken.

Daarmee verdween ook het laatste beetje spanning uit de wedstrijd en was het slechts een kwestie van afwachten hoeveel treffers het povere Heracles om de oren zou krijgen. Dat viel uiteindelijk mee: mede omdat Fischer (schot naast) en Hoesen (lob over) grote kansen lieten liggen, bleef de schade beperkt tot nog een derde treffer van de thuisploeg. Klaassen kopte ruim tien minuten voor tijd steenhard de 3-0 in het dak van het doel. Hij zorgde daarmee voor de 3-0 eindstand.

Ajax – Heracles Almelo 3-0 (1-0)
2′ Hoesen 1-0
57′ Fischer 2-0
79′ Klaassen 3-0

Scheidsrechter: Pol van Boekel

Opstelling Ajax:
Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen (’84 Denswil); Klaassen, Blind (’72 Poulsen), Serero; Schne (’72 De Sa), Hoesen, Fischer.

Opstelling Heracles Almelo:
Pasveer, Schenkeveld, Streutker, Veldmate, Davidson, Quansah, Bruns, Rienstra, Rosheuvel, Uth, Linssen.

Related posts