Lerby: ‘Duel voor psv makkelijker’

Sören Lerby (55) speelde voor zowel Ajax (tussen 1975 en 1983) als psv (van 1987 tot 1990) en bewaart bijzondere herinneringen aan twee onderlinge confrontaties. Op 18 april 1982 scoorde hij in het Olympisch Stadion in dienst van Ajax twee keer (3-0). „Maar psv-Ajax in 1987 zal ik helemaal nooit vergeten”, zegt de Deen.

„Ik was op dat moment psv’er. En met Ronald Koeman, Gerald Vanenburg, Wim Kieft en Frank Arnesen hadden we nog meer ex-Ajacieden. Bij Ajax voetbalden allemaal jongens die we kenden. Met John van ’t Schip had ik zelfs een familieband en ging ik geregeld op vakantie. Toch hadden we met alle psv’ers afgesproken geen ’goedendag’ te zeggen. In de spelerstunnel weigerden we de uitgestoken handen, draaiden we zelfs ons hoofd weg en stonden we bij wijze van spreken al met 3-0 voor.”

psv won die 30e augustus met 4-2. „Na de wedstrijd wilden we wel ’gedag’ zeggen, maar hoefde dat van Ajax niet meer”, lacht Lerby, die elke bespiegeling over psv-Ajax onzin vindt. „De wedstrijd is juist zo leuk, omdat je er allerlei theorieën op los kunt laten, maar geen enkele vastigheid hebt. Ik heb alle clichés voorbij horen komen. Niemand kan er iets zinnigs over zeggen. Laat het maar gebeuren.”

Lerby ziet wel een voordeel voor de Eindhovenaren. „Dit duel is voor psv veel makkelijker”, zegt de voormalige middenvelder. „De psv’ers hebben geen keus, moeten winnen, dus kunnen niet anders dan het gaspedaal tot de bodem toe indrukken en kijken hoever ze komen. Ajax moet laten zien daartegen bestand te zijn.”

Bron: De Telegraaf

Related posts