Bobby een absoluut clubicoon

Bobby Haarms is in de nacht van vrijdag op zaterdag om kwart over een op 75-jarige leeftijd in het VU-ziekenhuis in Amsterdam overleden. Haarms was bijna zijn gehele leven verbonden aan zíjn club Ajax. Na zijn afscheid als assistent-trainer in 2000 werd hij tot erelid benoemd.

Bobby Haarms zag op 8 maart 1934 het levenslicht aan de Middenweg in Amsterdam-Oost, recht tegenover het in aanbouw zijnde nieuwe Ajax-stadion de Meer. Op zijn dertiende jaar werd Haarms, na het spelen van een paar proefwedstrijden, lid van AFC Ajax.

Hij maakte op 28 september 1952 op achttienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal tegen Heracles. In totaal speelde Haarms 72 wedstrijden in het eerste en scoorde daarin eenmaal.

In 1967 werd Bob door zijn voormalige ploegmakker Rinus Michels gebeld met het verzoek om als amateurtrainer bij Ajax te komen werken. Later was Haarms ook nog scout, jeugdtrainer, assistent-trainer en hersteltrainer bij Ajax. Met uitzondering van een paar seizoenen in de jaren tachtig is Haarms tot 2000 assistent-trainer gebleven. Hij was onderdeel van alle grote successen van zijn club. Zo zat hij als assistent bij iedere gewonnen Europa Cup op de Ajax-bank.

Ajax zat Bob Haarms in het bloed. Ook toen hij al ernstig ziek was, wilde hij geen duel missen. Gezeten in een rolstoel volgde hij de wedstrijden van nabij.

Bob Haarms was ook zeer geliefd bij de supporters van Ajax. In de thuiswedstrijd tegen Roda JC afgelopen seizoen ontvouwden zij op de tribunes een groot spandoek met het portret van hun idool en de tekst ‘Bobby voor altijd Ajacied.’

Over de manier waarop de supporters afscheid kunnen nemen van Bob volgt zondag meer informatie.

Related posts