VAN BASTEN STAPT OP!!!

Marco van Basten heeft zijn functie als trainer bij Ajax per direct neergelegd. De kritiek op Van Basten nam vooral na afgelopen zondag, toen de Amsterdammers kansloos met 4-0 van Sparta verloren, weer flink toe.

Dat Van Basten de doelstelling niet wist te behalen, was voor de 44-jarige trainer de belangrijkste reden om de handdoek in de ring te gooien.


De spelers
De spelersgroep van Ajax heeft teleurgesteld, maar ook begripvol gereageerd op het vertrek van Marco van Basten als hoofdtrainer. ,,Je hoopt toch voor een langere tijd met een trainer samen te werken”, aldus aanvoerder Thomas Vermaelen.
Van Basten was woensdag niet aanwezig bij de training van Ajax. Hij lichtte de spelersgroep na afloop van de oefensessie in over zijn beslissing. ,,Je weet dat er na die 4-0-nederlaag gespeculeerd wordt over de positie van de trainer”, vertelt Vermaelen. ,,Toch hadden we het niet verwacht. Het nieuws kwam hard aan, iedereen is teleurgesteld. We zullen ook nooit weten of het de juiste oplossing is. Wij hadden nog vertrouwen in de trainer.”

Vermaelen vindt dat de spelersgroep ook genoeg te verwijten valt. ,,De trainer heeft in de spiegel gekeken, dat zouden wij ook moeten doen. Wij dragen minstens zoveel verantwoordelijkheid voor de prestaties op het veld.”

John van ’t Schip bereidt de spelersgroep nu voor op de laatste wedstrijd van het seizoen, tegen FC Twente. ,,We hopen dat het publiek zondag achter ons staat”, zegt Vermaelen. ,,Het is een belangrijke wedstrijd. Alle steun kunnen we nu gebruiken.”


Persconferentie: “Ik ben niet goed genoeg voor Ajax”
Marco van Basten vond zichzelf niet meer de juiste man om Ajax naar een hoger plan te tillen. Dat zei de opgestapte coach op de persconferentie naar aanleiding van zijn ontslag. “Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik in staat zou zijn de problemen op te lossen. Naar mezelf toe kreeg ik daarop geen bevestigend antwoord. Vandaar deze beslissing.”

Van Basten: “Als ik het gevoel zou hebben dat er veel rek in deze spelersgroep zou zitten, had dat vertrouwen gegeven. Maar de nederlaag bij Sparta is hard aangekomen. Als ik het over een langere periode bekijk, is Ajax veel te wisselvallig. Ik heb daar geen verandering in kunnen aanbrengen.”

Ajax-directeur Rick van den Boog kon niet anders dan het besluit van Marco van Basten om op te stappen als trainer, te respecteren. “Het is goed dat je als mens en als trainer zo naar jezelf kunt kijken. Marco heeft voor zichzelf besloten dat hij, ook al geeft hij alles, voor volgend seizoen geen verbetering ziet. Dat besluit moeten we respecteren”.

Van Basten gaat voorlopig niet als coach bij een andere club aan de slag. Hij weet zelfs nog niet of hij als trainer verder wil. “Ik heb na een aantal dagen dubben, denken en overwegen besloten mijn functie als hoofdtrainer in te leveren. Mijn kwaliteiten zijn niet toereikend.” De voormalig bondscoach heeft niet het gevoel dat hij de club in de steek heeft gelaten. “Anderen mogen zo oordelen. Ik vind dat ik er alles aan heb gedaan. Het is me niet gelukt en vind dat deze club iemand anders nodig heeft. Ik vind dat niet laf, maar misschien wel eerlijk en verstandig.”


Supporters
De supportersvereniging van Ajax betreurt het vertrek van Marco van Basten. De Amsterdamse fans hadden juist gehoopt dat met de aanstelling van de oud-spits, een jaar geleden, een periode van rust zou aanbreken. Met het vertrek van Van Basten komt die gewenste continuïteit juist in gevaar, denkt de supportersvereniging: “We zijn weer terug bij af.”

Aangezien Van Basten aangaf dat hij niet in staat is om de problemen op te lossen, vindt Daniel Dekker, voorzitter van de Ajax-supportersvereniging, dat de coach de juiste beslissing heeft genomen.

‘Van Basten neemt de spelers en supporters van Ajax niets kwalijk. “De spelers hebben iedere wedstrijd hun stinkende best gedaan. Ik wil de supporters juist een groot compliment maken. Zij hebben de club ongelooflijk goed gesteund. Een paar supporters zijn een keer het traininsgveld opgekomen. Ik moest zondag na de nederlaag tegen Sparta ook met ontvreden fans praten, maar ik begreep hun teleurstelling.

Ajax traint op verkeerde plek
Ik vind het alleen niet goed dat Ajax naast het supportershome moet trainen. Het helpt niet mee als fans tijdens de training door de megafoons allerlei dingen roepen. De leiding van Ajax heeft niet het lef getoond om die situatie heel serieus te bekijken.”

Related posts