Column: Het succes ligt voor het grijpen.

Nog een paar dagen te gaan en dan zit het seizoen er voor Ajax weer op. Er valt niks meer te behalen dit seizoen, behalve dan een overwinning voor de eer tegen FC Twente. In de daarop volgende periode wordt het weer wachten op de stroom aan transfergeruchten over wie er zal blijven, weggaan of komen bij Ajax.

Suarez heeft kort geleden aangegeven nog een seizoen te willen blijven, want nog een jaar eredivisie en Europees voetbal met Ajax zou niet slecht zijn voor zijn ontwikkeling. Na het debacle bij Sparta is het nu nog maar de vraag of hij woord zal houden, daar de beste man zich in de Uefa Cup al heeft laten zien en natuurlijk hoopte op diverse optredens op het hoogste Europese podium.

Hoezeer spelers er vanuit gaan dat spelen in de CL een automatisme is bij Ajax bleek al destijds bij de entree van Jaap Stam, want zijn droom was een waardig afscheid van het voetbal d.m.v. nog een keer te kunnen schitteren voor de cup met de grote oren. Het was de beul uit Kampen niet gegund, waarop hij met de nodige pest in zijn voetbalhart afscheid nam en zoals de situatie nu is zal ook een speler als Suarez dit niet meer meemaken. Al blijft hij nog een seizoen en Ajax plaatst zich dan wel voor de CL dan nog zie ik hem niet nog langer blijven.

Het tekort schieten aan prestaties op zowel Nationaal als Europees niveau heeft in het korte verleden al vaker geleid tot een vroeg vertrek van zowel aanstormend talent als prominente Ajacieden. Om weer prijzen binnen te halen in Amsterdam zijn er op korte termijn structurele aanpassingen nodig op diverse gebieden. Zo zal er absoluut meer kennis en ervaring aan de trainersstaf toegevoegd moeten worden en tevens ervaring en leiderschap aan de huidige selectie. In de huidige situatie zal er namelijk geen verandering optreden binnen de club en eerder een nog grotere afbraak aan de rijke historie.
Nu schat ik persoonlijk onze huidige algemeen directeur hoog in qua kennis op het gebied van bedrijfsvorming (ja, helaas we zijn een bedrijf) en people management, maar dan nog is het vraag wie de club er qua prestaties weer bovenop gaan helpen?

Aron Winter heeft ervaring opgedaan op de Toekomst en zo ook Frank de Boer, Brian Roy en nog meer diverse oud-spelers, maar het komt nog te vaak voor dat zij liever in de luwte van de “veilige” Toekomst blijven werken of dat zelfs Ajax een berg aan ervaring vriendelijk vermeld dat zij elders naar werk mogen zoeken. Marco van Basten liet zich ook ooit gelden op de Toekomst als toekomstig trainerstalent en mocht binnen de kortste keren gewoon richting Zeist om daar zijn kunnen te tonen.

Hadden ze dan echt bij Ajax niet door dat dit een stagnatie zou zijn qua het opdoen van de juiste trainers eigenschappen, daar hij niet meer dagelijks tot zelfs wekelijks de spelers onder zijn hoede zou hebben en hierdoor absoluut niet zou groeien als toekomstig clubtrainer.

Omgedraaid zie je namelijk vaak een zelfde situatie ontstaan, want kijk maar naar voorbeelden als Louis van Gaal & huidig Twente coach McLaren. Zij presteerden uitermate slecht met het Nationale team, maar overtuigen voor de volle 100% als clubcoach. Resultaten worden er door genoemde coaches geboekt op basis van een mix aan eigen rijke ervaring, nieuw bloed in de trainersstaf en op het veld tevens een mix aan ervaring, wilskracht en nieuw talent.

Waarom is het dan juist net in Amsterdam, bij een “grote” club als Ajax dat er op basis van bovengenoemde punten al diverse jaren geen resultaten meer worden geboekt, terwijl er voldoende ingrediënten aanwezig en voorhanden zijn om ook weer succesvol te worden.
Jong Ajax is kortgeleden kampioen geworden mede door toedoen van aanstormend talent. In binnen alsmede buitenland zijn er diverse oud Ajacieden te vinden met de nodige kennis en ervaring en qua geld hoeven ze als een van de weinige clubs in Nederland niet wakker te liggen van de huidige recessie.

Dus aan mogelijkheden om weer succesvol te zijn mag het niet liggen, want het succes ligt voor het grijpen. Enige voorwaarde hiervoor is naar mijn idee om weer eens positief jullie gezicht te laten zien bij oude Godenzonen en eens duidelijk naar hun meningen en ervaringen te luisteren. Marco van Basten zal daarop toch echt een stap terug moeten doen qua verantwoordelijkheden binnen de club, gewoon zijn taak als trainer moeten uitvoeren en diverse taken aan anderen overlaten. Blijven communiceren is absoluut wel een must met daarbij een 100% openheid naar spelers toe en een wederzijds vertrouwen creëren om zodoende weer een volwaardige stap te zetten naar succes.

Het spelletje heet voetbal, er moeten mensen met ballen bijkomen en daardoor zal de bal weer zijn werk moeten doen. Oftewel de bal ligt nu weer bij de club en laten we hopen dat deze volgend seizoen weer de juiste richting weet te vinden en doelen weet te bereiken.

Ruud

Related posts