Van Basten: ‘Europees platform moet extra motivatie geven’

Ajax moet zondag de draad weer oppikken in de nationale competitie, nu op Europees gebied niets meer te halen valt. Dat moet gebeuren in Breda, waar NAC al menig keer een lastige horde bleek.

Marco van Basten zette zich in de perskamer, ongeveer veertien uur nadat hij daar tekst en uitleg gaf over de Europese uitschakeling tegen Olympique Marseille, wederom achter de tafel. Uiteraard blikte de trainer terug op dat duel na de vraag of het goede spel van zijn elftal ervoor zorgde dat de kater al is weggespoeld . ‘Het blijft een teleurstelling dat we Europees zijn uitgeschakeld. Maar we hebben goed gespeeld en we hadden lang de mogelijkheid om door te gaan. Dit soort wedstrijden is een goede ervaring voor dit elftal met zoveel jong spul . Dat we zulke duels niet altijd in de competitie spelen komt doordat Europees de motivatie volledig aanwezig is. Omdat ik zelf voetballer ben geweest, weet ik dat er in zulke wedstrijden meer uit jezelf komt dan in competitiewedstrijden’.

‘Nu we zijn uitgeschakeld, ligt de focus volledig op de resterende zeven wedstrijden. Ik denk wel dat de spelers zich daarvoor kunnen motiveren, want ze willen zo goed mogelijk het seizoen eindigen. De prestatie van woensdag geeft vertrouwen. Daarop moeten we voortborduren. Als we meer van dit soort wedstrijden willen spelen en dan het liefst in de Champions League, dan moet dat een extra motivatie zijn om de komende weken goed te presteren’.

Te beginnen tegen NAC. Zondag gaat Ajax naar Breda om zich te meten met een ploeg, die in het verleden menig keer plaaggeest van de Amsterdammers is gebleken. ‘Ik heb de wedstrijd van NAC tegen Vitesse gezien en vond dat het elftal goed in elkaar zit. Het is een goed voetballend team met een goede teamspirit. Ik heb begrepen dat Ajax vorig jaar moeite met ze had in Breda. Dit seizoen viel het wel mee. Wij wonnen hier met 3-0, ik hoop dat we dat daar ook doen’.

Met welke elf spelers Van Basten aan de aftrap zal verschijnen, laat hij nog even in het midden. ‘Feit is wel dat ik ook kijk naar hoe de afgelopen week is gepresteerd. De wedstrijd tegen Olympique Marseille neem ik in mijn overweging mee’. De trainer kan wel weer beschikken over de van een blessure teruggekeerde Rasmus Lindgren. Voor Gabri komt het duel te vroeg. De tegen Olympique geschorste Gregory van der Wiel en Thomas Vermaelen zijn eveneens weer inzetbaar. En ook Rob Wielaert, Europees niet speelgerechtigd voor Ajax, mag weer worden ingezet.

Bron: Ajax.nl

Related posts