Beter Ajax na verlenging toch nog onderuit tegen Marseille: 2-2

Ajax is er niet in geslaagd om zich bij de laatste acht in de UEFA Cup te scharen. Het elftal van Marco van Basten moest na een gelijkopgaand gevecht de kwalificatie in de verlenging aan Olympique Marseille laten: 2-2.

Kijk hier voor het exclusieve fotoverslag van dit duelAjax begon uitermate fel aan het duel en dat resulteerde binnen vijf minuten al voor een grote kans voor Luis Suarez. De Uruguyaan schrok echter zo van de opgelegde kans dat hij probeerde met een kopbal doelman Mandanda te verslaan, terwijl hij de bal rustig had kunnen aannemen en binnenschieten. De Franse ploeg kroop na het openingsoffensief van Ajax iets meer uit zijn schulp. Dat leverde na een kwartier een paar hachelijke momenten op voor de ploeg van Van Basten. OM leek zelfs te scoren. De Duitse arbiter Florian Meyer keurde het doelpunt terecht af wegens buitenspel van Mamadou Niang.

Het was uitgerekend Bruno Silva die opstoomde langs de zijlijn en na een een-tweetje met Suarez de bal in het strafschopgebied van de Fransen bracht. Eyong Enoh dook op tijd het gat in en scoorde beheerst de 1-0. Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong want Niang schoot twee minuten later een voorzet van Bakari Koné in een keer onder de wijfelend uitkomende goalie Kenneth Vermeer door, 1-1.

De tweede helft begon eigenlijk hetzelfde als de eerste. Oleguer zette Suarez alleen voor doelman Mandanda maar de Ajax spits faalde opnieuw in de afwerking. Het was echter dezelfde Suarez die liet zien dat hij weer een grillige avond beleefde. Hij draaide 360 graden om tegenstander Vitorino Hilton heen. Vervolgens liet de aanvaller een Cruijffiaanse voorzet (met buitenkant rechts vanaf de linkerflank) los. De inkomende Sulejmani kopte de 2-1 binnen. Daarmee werd het 2-1 verlies in Frankrijk geneutraliseerd.

De daaropvolgende verlenging gaf kansen aan beide zijde. Suarez zag een kopbal net over gaan terwijl aan de kant van Marseille Ziani met een knal Ajax even liet sidderen. Uiteindelijk moest de ploeg van Van Basten alsnog capituleren toen Mears het vonnis velde. De verdediger lette na een afgeslagen vrije trap goed op en was Vermeer te snel af door de bal in het doel te koppen. Daarmee was de wedstrijd beslist. Bruno Silva liet zich nog verleiden in een valsstrik van Ben Arfa en mocht in de 120e minuut vertrekken met een rode kaart. Ajax verdiende meer op haar verjaardag maar bleef uiteindelijk met lege handen achter. En hoe ironisch kan het zijn om op je 109e verjaardag in de 109e minuut uitgeschakeld te worden. Toch verdiend Ajax op dit verjaardagsfeest een grote pluim ondanks de uitschakeling in Europa. Om met de woorden van de winnende coach Gerets af te sluiten, ‘Ajax was de betere ploeg en dit resultaat is niet verdiend’.Ajax-Olympique Marseille 2-2 (1-1)
1-0: Enoh (’33)
1-1: Niang (’35)
2-1: Sulejmani (’74)
2-2: Mears (‘109)

Scheidsrechter: Meyer (Dui)
Toeschouwers: 47.650
Gele kaarten: Suarez, Schilder (Ajax), Valbuena, Hilton, Niang, Rodriquez (Marseille)
Rode kaart: Silva (Ajax)

Opstelling Ajax:
Vermeer, Silva, Oleguer, Alderweireld, Schilder, Anita, Aissati(Leonardo/98), Enoh(De Jong/112), Sulejmani(Cvitanich/105),Suarez en Emanuelson

Opstelling Olympique Marseille:
Mandanda, Mears, Rodriquez, Hilton, Taiwo, Valbuena(Ziani/52), M’Bami, Cheyrou, Zenden, Kone(Ben Arfa/78), Niang(Samassa/59)

Related posts