NOS vreest dat hoos aan Ajax-kijkers livestream plat leggen

De NOS vreest dat haar internetsite vanavond op zwart kan gaan. Dat zegt Roland Stekelenburg van NOS Nieuwe Media op zijn weblog. “Op tv zijn harde keuzes onvermijdelijk en is om 20.30 uur eerst de 1500 meter van de mannen en daarna de tweede helft van Ajax live te volgen. Kijkers die daar niet tevreden mee zijn kunnen terecht op de internetsite van NOS. Tenminste… als het er niet teveel zijn.”

De internetproviders en netwerkbeheerders kunnen hun borst natmaken, zegt Stekelenburg. “Donderdagavond hebben we een aardige stresstest voor ze als er tegelijkertijd geschaatst (WK Afstanden) en gevoetbald (Olympique Marseille–Ajax) wordt. De capaciteit van internet is namelijk nog altijd beperkt. Bij plotselinge piekbelasting kan het daardoor gebeuren dat websites compleet onbereikbaar worden. Het maximale aantal gelijktijdige kijkers dat de NOS ooit heeft gehad op een livestream ligt rond de 100.000. Dat was op 21 augustus tijdens de Olympische Spelen: de waterpolo-finale van de vrouwen. Een extreme piek. Maar ik sluit niet uit dat we donderdag ook dit soort aantallen gaan zien en dan hebben we wel een probleem.”

Om de livestream op internet dan maar te annuleren, is volgens Stekelenburg geen optie. “Het op zeker spelen en vermijden van risico heeft volgens mij nog nooit tot innovatie geleid en we hebben het afgelopen jaar de grenzen van het internet wel vaker verkend. We gaan gewoon aan de slag de komende dagen om te kijken hoe we zoveel mogelijk kijkers zo goed mogelijk kunnen bedienen donderdagavond.”

De stream van de NOS zal te volgen zijn via haar digitale thuis.

Zie ook eerdere bericht:
NOS gaat inderdaad stream Marseille-Ajax uitzenden maar vreest overbelasting

Related posts