Ajax productief op Franse bodem

Ajax wacht donderdag de pittige taak zich in de UEFA Cup-uitwedstrijd tegen Olympique Marseille een goede uitgangspositie te verwerven voor de return in Amsterdam. Het verleden heeft uitgewezen dat het voor Nederlandse clubs bijzonder lastig blijkt te scoren in Europa Cup-duels op Franse bodem.

In de Europa Cup-historie kwam het tot dusverre 43 keer voor dat een Nederlandse club in actie kwam in Frankrijk. Die duels leverden in totaal maar 33 doelpunten op, een gemiddelde van slechts 0,77 goals per wedstrijd.

Alleen op Italiaanse bodem ligt het doelpuntenmoyenne van Nederlandse clubs nóg lager dan op Frans grondgebied. In Italië waren 44 Europese wedstrijden tot nu toe goed voor 31 vaderlandse doelpunten, een gemiddelde van 0,70.

De vraag is of Ajax zich zorgen moet maken om die cijfers. De Amsterdammers speelden in het verleden zeven keer op Franse bodem en bleven slechts één keer droog staan (0-0 tegen RC Strasbourg in 1980). De club neemt liefst eenderde van de totale Nederlandse Europese productie in Frankrijk voor haar rekening (elf goals).

In twee van die zeven duels op Franse bodem was Olympique Marseille de tegenstander. De Amsterdammers wonnen het onderlinge Europa Cup I-duel in 1971 met 2-1 en zegevierden zeventien jaar later met 3-0 in de strijd om de Europa Cup II.

Bron: VI

Related posts