Ajax raakt achterop na verlies in Groningen: 1-0

Ajax heeft vanmiddag geen goede zaken kunnen doen in de euroborg tegen FC Groningen. De ploeg van Marco van Basten leed een 1-0 nederlaag en staat nu zes punten achter op koploper AZ. De zorgen voor Ajax zullen dus toenemen.
Van der Wiel in duel met achter hem de schreeuwende Sno
Gabri test de kwaliteit van een Gronings shirtje


Marco van Basten wordt door Jantje Wegereef naar de tribune gestuurd

Ajax leek nog goed van start te gaan. Met Siem de Jong als aanspeelpunt in de aanval startte de ploeg van Marco van Basten fel en enkele kansjes waren daar het gevolg van. De beste kans was voor Luis Suárez, die werd vrijgespeeld door Urby Emanuelson maar de bal niet goed inschoot. De uitkomende Luciano kon zijn ploeg eenvoudig op de been houden.

De noorderlingen kregen in de persoon van spits Marcus Berg twee goede mogelijkheden op een treffer, terwijl ook Evgeniy Levchenko – op aangeven van diezelfde Berg – vrijstaand voor doelman Maarten Stekelenburg aan scoren mocht denken. Hij kwam slechts centimeters te kort. Groningen kreeg de wedstrijd in handen en kreeg via Evgeniy Levchenko en Marcus Berg al goede kansen voordat Holla de score vijf minuten voor rust opende. De middenvelder haalde vanaf de rand van het strafschopgebied vernietigend uit en Maarten Stekelenburg had hierop geen antwoord.

Tweede helft
De tweede helft probeerde Ajax de gelijkmaker te zoeken maar stuite steeds weer op de stugge verdediging van Groningen. Eén keer kreeg Ajax in de persoon van Thomas Vermaelen een droomkans op de gelijkmaker. Een corner van de Amsterdammers belandde na een rommelige situatie voor de voeten van de Belg, die met een hard schot de onderkant van de deklat raakte. In de slotfase ging het echter mis bij Ajax. Jan Verthonghen kon zijn frustraties niet de baas nadat Groningen een ingooi kreeg waarbij Vertonghen er zeker van was dat die voor Ajax was. Scheidsrechter Wegereef liet zich niet onbewust en trok de tweede gele kaart voor de Belg. Ook Marco van Basten begreep niet waar Wegereef mee bezig was en stapte het veld in. De trainer werd hiervoor naar de tribune verwezen.

Van Basten liet zijn onvrede blijken tegenover de camera van Eredivisie Live. Hij kon de actie van Wegereef niet waarderen. ‘Dat ik dan naar de tribune word verwezen, geeft aan hoe creatief ze zijn, Het was volledig onterecht. Maar vanaf de zijkant kunnen wij daar niets aan doen, dus probeerde ik een statement te maken. Ik stapte het veld op om te laten zien dat dingen niet goed gaan. Het is niet fair en niet eerlijk’, vatte de trainer zijn oordeel over het niveau van de scheidsrechters samen.
Of met deze nederlaag ook de titel al is verspeeld laat Van Basten weten, ‘Nee dat denk ik niet. Dat wij nu de punten laten liggen en AZ wint betekent niet dat het nu gespeeld is. Alleen wij moeten nu wel zorgen dat wij dit niet teveel herhalen aangezien AZ zijn wedstrijden vrij makkelijk wint’. Voor Ajax, dat zich afgelopen week nog langs NEC vocht, betekent de nederlaag dat de achterstand met koploper AZ inmiddels is opgelopen tot zes punten.FC Groningen-Ajax: 1-0 (1-0)
39. Holla 1-0
Scheidsrechter: Wegereef
Gele kaarten: v,d Laak, Granqvist, Andersson, Berg (Groningen) Vermaelen, Schilder (Ajax)
Rode kaarten: Verthonghen (Ajax)
Toeschouwers: 22.000

Opstelling Groningen:
Luciano, Hiariej, Sankoh, Granqvist, Stenman(Metaj/85), v,d Laak, Holla, Lovre,(Andersson/80), Levtjenko, Berg, Garcia(Pedersen/71).

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, v,d Wiel, Wielaert, Vermaelen, Schilder, Gabri(Sno/57), Sulejmani, Vertonghen, Suarez, De Jong(Sarpong/76), Emanuelson(Leonardo/56).

Related posts