Cruijff tegen winterstop: ‘Ajax in het nadeel door UEFA Cup verplichtingen’

In zijn column in De Telegraaf gaat Johan Cruijff vandaag uitgebreid in op de drukke kalender en de invloed die dat heeft op de strijd om het kampioenschap. ‘Dat laatste kon wel eens een beslissende factor in de Nederlandse competitie worden. Wie naar de ranglijst kijkt, ziet dat AZ de trotse koploper is, gevolgd door Ajax en FC Twente. Twee concurrenten die met NEC zijn overgebleven in de Europese competities. Terwijl AZ zich dit seizoen helemaal kan focussen op de Eredivisie, heeft de UEFA Cup voor de winterstop zeker invloed op de prestaties van Ajax, FC Twente en NEC gehad. Vooral de laatste twee hebben na zware Europese wedstrijden vaak verrassend punten in de competitie verspeeld.’

Cruijff is mede daarom ook tegenstander van een winterstop. ‘Ik hou m’n twijfels over een winterstop van drie weken. Iedere wedstrijd die je namelijk kan spelen, is vandaag de dag meegenomen. Want wat zijn de gevolgen als over een week of vier wedstrijden worden afgelast vanwege het slechte weer? Het programma wordt dan extra in elkaar gedrukt en dat kan weer in het nadeel zijn van de Europese vertegenwoordigers Ajax, FC Twente en NEC. Met mogelijk weer gevolgen voor het verloop van de eredivisie’, aldus El Salvador.

Kind van de rekening
Hij vervolgd: ‘Daarom ben ik geen voorstander van een winterstop. De stadions zijn zeker in Nederland momenteel modern en volgens mij is iedere eredivisieclub verplicht om veldverwarming te hebben. Dus waarom het risico nemen van een situatie waarin clubs die internationaal aan de weg timmeren, straks het kind van de rekening zijn? Bovendien kost zo’n winterstop de clubs alleen maar geld. Er zijn geen inkomsten en aan al die trainingskampen hangt ook een prijskaart. Hoe meer ik er over nadenk, hoe vreemder ik het stilleggen van de competitie eigenlijk vind’.

Related posts