Ajax past doelstelling aan, van derde ster naar meedoen om derde ster

“Ajax is een voetbalclub, wil kampioen worden, maar verkoopt de topscorer. Weliswaar voor 27 miljoen euro.” In deze constatering van een Ajax-aandeelhouder tijdens algemene vergadering van aandeelhouders klonk iets van onbegrip. De man stond nagenoeg alleen: de Raad van Commissarissen en directie van Ajax kregen geen ovationeel applaus voor de transfer van Klaas-Jan Huntelaar naar Real Madrid, maar iedere aanwezige Ajacied begreep het. De Vereniging van Effectenbezitters feliciteerde Ajax zelfs met de deal, “ook al kost het misschien de landstitel”.

Uri Coronel, voorzitter van de RvC, verduidelijkte: “Liefst hadden we Huntelaar hier gehouden, maar z’n contract loopt over anderhalf jaar af en dan loopt hij voor niets de deur uit. Dat financiële risico wilden we niet nemen met een bod van 27 miljoen euro. Zeker omdat Huntelaar z’n contract niet wilde verlengen.” Interim-directeur Henri van der Aat, die per 1 januari 2009 doorgaat als commercieel-directeur en wordt opgevolgd door Rik van den Boog: “Marco van Basten gaf groen licht, ook al omdat we afgelopen zomer Dario Cvitanich hebben aangetrokken om Huntelaar terzijnertijd op te volgen. Voor Ajax was dit het beste, ook met het oog op de langere termijn.” Overigens bedong Ajax een percentage van de transfersom als Huntelaar door Real Madrid wordt verkocht voor meer dan 20 miljoen euro. Dit verhaal werd trouwens niet verteld door Marco van Basten (technische baas) of zijn rechterhand Danny Blind. Van Basten is in de eerste plaats de man met voetbalschoenen, volgens Coronel, en Blind was ziek.

Eén aandeelhouder vroeg zich af waarom de doelstelling van: één titel in twee jaar en één kwartfinaleplaats in de Champions League in vijf jaar is bijgesteld naar meedoen om de landstitel en je ‘stinkende best doen’ in de CL terwijl met 35 miljoen euro grof geïnvesteerd is om prijzen te pakken. Na wat gegoochel met woorden als ‘ambities’ en ‘doelstellingen’ kwam Coronel met de aanvulling dat de doelen misschien niet realistisch waren, zoals het volgens hem ook een illusie is dat Ajax ieder jaar zal deelnemen aan de Champions League. Toekomstig directeur Van den Boog liet eerder wel weten dat hij gelooft dat Ajax ooit nog de Champions League kan winnen, “Als alles meezit.”

De aandeelhouders gaven de club toestemming voor Jan Haars (57) als lid van de RvC. De vergadering ging akkoord met het voorstel van de RvC om af te zien van een beloning van 5000 euro voor de toezichthouders. Voornamelijk omdat de grootaandeelhouder (vereniging Ajax met 73%) bezwaar had tegen betaling vanwege het vele onbetaalde werk van vrijwilligers voor de club. Hoewel dit indruist tegen de code Tabaksblatt wilde Coronel hierover geen strijd voeren met de vereniging Ajax. Vorig jaar werd China nog als speerpunt gepresenteerd, maar dat heeft Ajax intussen teruggedraaid. De club heeft volgens Van der Aat een goede naam aldaar, maar dit vertaalt zich niet gemakkelijk naar merchandising. “Zeker niet als je bedenkt dat je in China al voor 3 euro een Ajax-shirt kan kopen zonder dat wij daar een eurocent van zien”, doelde Van der Aat op imitatieshirts.

Ajax verduidelijkte ook de reden voor de bonussen van de ex-directeuren Maarten Fontein en Martin van Geel. Fontein ontving 150.000 euro voor de gesloten deals met Aegon (85 miljoen in 7 jaar) en Adidas (70 miljoen in 10 jaar) terwijl Van Geel diverse jeugdspelers had laten doorstromen naar de A-selectie. Op voorspraak van een aandeelhouder gaat Ajax (de club is bezig de exacte voorwaarden voor bonussen op te stellen) onderzoeken om bij operationeel verlies en/of geen dividenduitkering geen bonus uit te keren.

Related posts