Column Menno Pot: ‘Sjakie’

Ajax was de sterkste club ter wereld toen ik Sjaak Wolfs voor het eerst ontmoette. Het was in het najaar van 1996: Ajax was houder van de Wereldbeker, had in de twee meest recente Champions League-finales gestaan. De fonkelnieuwe Amsterdam ArenA was pas een paar maanden in gebruik. Het stadion stond toen nog in de Bijlmer als een UFO op de maan: pontificaal op een verder nog goeddeels lege vlakte. Geen Heineken Music Hall, geen Media Markt, geen Pathé-bioscoop, amper kantoorgebouwen.

Ik liep in het najaar van 1996 stage bij het cultuurprogramma Van Krieken & De Boer van de Amsterdamse zender AT5. In het krappe, oude AT5-pand aan de Reguliersdwarsstraat deelden we een kamer met de jongens van het sportprogramma: Mark Keizer, Martijn Jas en Pim Cluistra. AT5 Sport was een echt jongensprogramma, met veel voetbalhumor. Mijn favoriete onderdeel was ‘De minuut van Sjakie Wolfs”. Elke week ging er een cameraploeg naar de ArenA om Sjakie gedurende exact één minuut (met een tikkende klok in beeld) de voorbije week en de wedstrijd van dat weekend te laten doornemen.

Lees hier verder…

Related posts