Cruijff blijft kritiek voeren op beleid Van Basten

Johan Cruijff blijft doorgaan met kritiek voeren op het beleid van zijn voormalig pupil Marco van Basten. Eerst haalde hij in zijn column het spelsysteem met te veel verdedigende middenvelders aan (zie eerdere bericht), verweet het de trainers, een week later de opleiders en nu komt hij weer terug op de middenvelders en voegt hij de vleugelspeler toe. Van Basten & co krijgen les van de meester; les 3.

Cruijff legt eindelijk uit waarom clubs (bijvoorbeeld Ajax) niet meer met twee verdedigende (of soms 3 bij Van Basten) maar met 1 verdedigende middenvelder en twee aanvallend ingestelde (punt naar achteren) moeten spelen.

‘Als in de variant met drie middenvelders de rechtsback van de tegenpartij opkwam, dan schoof de linkshalf iets op, de middelste man schoof mee en de rechtshalf zorgde voor een veredelde rugdekking. Belangrijkste was, dat in afstanden iedereen maar een meter of tien opschoof, waardoor alle spelers zicht op hun eigen zone hielden. Voor de situatie op rechts had dit tot gevolg dat de rechtsback zijn positie maar een paar meter bij moest stellen en kon de rechtsbuiten gewoon op zijn plek blijven staan’.

‘Maar als je dezelfde situatie bekijkt als de middelste middenvelder in de punt naar voren speelt, dan zie je dat de rechtshalf zo’n 25 meter moet opschuiven. Omdat ze achterin nauwelijks nog weten hoe ze vooruit moeten verdedigen, zie je dat de back zich vaak bijna tot de achterlijn laat zakken, waardoor de rechtsbuiten achter zich én geen rechtshalf én geen rechtsback meer heeft staan’.

‘Met als gevolg dat bij balbezit hij niet alleen nog zit uit te hijgen van de meters die hij al gemaakt heeft, vervolgens met z’n man in de rug door de back wordt aangespeeld en als je ook nog eens een spits hebt die naar je toekomt, dan zit je in zo’n krappe ruimte dat je het wel vergeten kan. Zeker als je het fysiek als Bergkamp, Van ‘t Schip of ondergetekende hebt toen we nog jong waren’.

Euh..duidelijk. Cruijff die zegt nog meer in de column dat (samen met het gebrek aan techniek en inzicht voor postie) de oorzaak is van het lage aantal goede buitenspelers. Hij hoopt nu dat Bergkamp, die zich met de B-junioren gaat bezig houden, en Bryan Roy en John van ‘t Schip deze facetten terugbrengen.

Bron: Cruijff.com

Related posts