Voorbeschouwing FC Twente – Ajax

Ajax reist vandaag af naar het oosten des lands. Ditmaal zal de ploeg van Marco van Basten ‘de Grolsch Veste’ aandoen, voor een confrontatie met FC Twente. Een lastige opponent. FC Twente was er verantwoordelijk voor dat het afgelopen seizoen voor Ajax in mineur eindigde, doordat de tukkers over twee wedstrijden de sterkste bleken voor een ticket in de voorronde van de Champions League.

,,Twente vind ik een heel goede ploeg”, complimenteerde Van Basten de komende opponent. ,,Hun spel is mooi om naar te kijken. Tegen NAC heb ik ze gezien en in het eerste halfuur waren ze goed. Of ze beter zijn dan vorig jaar kan ik niet zeggen, want toen volgde ik het clubvoetbal niet zo intensief als nu. Maar ik denk wel dat ze de lijn goed doortrekken. Ook tegen Arsenal vond ik ze bij vlagen erg goed.”

Blessures
Bij Ajax lijkt de ziekenboeg met de week voller te worden. Marco van Basten heeft nog steeds niet de beschikking over Maarten Stekelenburg (schouder), Miralem Sulejmani (hamstring), Ismail Aissati (knie), Eyong Enoh (lies), Jan-Arie van der Heijden (knie), Mitchell Donald (knie), Dennis Gentenaar (rug) en Dennis Rommedahl (lies). Ook kwamen daar afgelopen week Dario Cvitanich (hamstring) en Jeffrey Sarpong (knie) nog bij.

Schorsing Suarez
Het wordt er dus niet makkelijker op voor Van Basten, die ook nog eens Luis Suarez zal moeten missen, nadat deze zijn vijfde gele kaart ontving tegen Heracles en dus een wedstrijd geschorst is. Over die schorsing is de trainer allerminst tevreden. ,,Luis heeft nu al vijf gele kaarten gekregen en vele hebben helemaal niets met voetbal te maken. Dan gaat hij staan applaudisseren voor een beslissing of zoals woensdag, probeert hij de bal uit de handen van de keeper te slaan. Als we hem daarop aanspreken is hij vol begrip. Maar in het vuur van het spel doet hij het zo weer. Zaterdag missen we hem tegen Twente. Dat is heel vervelend, want hij is belangrijk voor dit elftal. Hij neemt beslissingen, heeft veel gevaarlijke momenten.”

Debuut Martina
Nu Suarez moet toekijken, doet Van Basten voor het eerst in een officieel duel een beroep op Javier Martina. ,,Of ik hem ken? Natuurlijk, ik ben al vanaf juli met hem aan het werk”, reageerde de trainer op een vraag van de journalisten. ,,Javier is een snelle jongen, die een goede actie in huis heeft. Hij houdt het veld breed en dat kunnen we wel gebruiken. Het is wel een jongen die nog moet groeien. Zulke kansen als deze zal hij met beide handen moeten aangrijpen en ons ervan overtuigen dat hij in de basis hoort.”

FC Twente
Ook dit seizoen zijn de tukkers weer bezig aan een goede serie. Nadat nog verloren werd van FC Utrecht volgde een serie van vier opeenvolgende overwinningen. Opvallend is de defensieve degelijkheid van Twente. Het aantal van zes tegentreffers in de competitie wordt alleen door FC Groningen overtroffen (vijf).

Hiermee lijkt FC Twente dus toch nog de goede weg te zijn ingeslagen. Velen hadden niet verwacht dat na het vertrek van coach Fred Rutten en de bepalende middenvelders El Ahmadi en Engelaar, de club opnieuw mee kon doen bij de bovenste vijf van de Eredivisie. De nieuwe coach, Steve McClaren, ziet zijn team met de week beter worden. ‘We merken dat we groeiende zijn, maar er is nog veel werk te verrichten’.

Perez
Voor Kenneth Perez lijkt de wedstrijd tegen Ajax nog te vroeg te komen. Hij is herstellende van een hamstringblessure. Ook kan de coach kan nog niet beschikken over de van Vitesse overgenomen Theo Jansen.

Historie
Zaterdag staat FC Twente-Ajax alweer voor de 43e keer als competitiewedstrijd op het programma. In de 42 voorgaande edities was Ajax negentien keer de sterkste. Veertien keer won FC Twente en negen keer kende het duel geen winnaar. Vorig seizoen won FC Twente op het nippertje. Nadat Douglas met een eigen doelpunt Ajax op voorsprong zette, maakte Wilkshire kort daarop de gelijkmaker. In de negentigste minuut was het Elia die de 2-1 scoorde.

Op 1 december 1985 won Ajax met 1-8 bij FC Twente door o.a. 2 treffers van Marco van Basten. John van ‘t Schip, oud-trainer van Twente, speelde ook mee bij Ajax. Dit is de grootste uitzege van Ajax in de Eredivisie en ook de grootste Eredivisienederlaag ooit voor FC Twente.

Arbitrage
Roelof Luinge is door de KNVB aangesteld als leidsman voor het duel tussen FC Twente en Ajax. Hij wordt geassisteerd door N. Simons en J. Meins. De vierde official is J. Sanders. De wedstrijd begint om 18.45 uur.

De laatste zeven ontmoetingen in de competitie:
2007-2008: FC Twente – Ajax 2-1 zie verslag
2006-2007: FC Twente – Ajax 1-4 zie verslag
2005-2006: FC Twente – Ajax 2-3 zie verslag
2004-2005: FC Twente – Ajax 2-3 zie verslag
2003-2004: FC Twente – Ajax 2-0 zie verslag
2002-2003: FC Twente – Ajax 1-2 zie verslag
2002-2003: FC Twente – Ajax 0-2 zie verslag

Related posts