Ajax wint ook zuinig thuis van NEC: 2-0

Ajax heeft de competitie-thuiswedstrijd tegen NEC met 2-0 gewonnen. Klaas Jan Huntelaar en Luis Suarez waren de doelpuntenmakers in de ArenA. Dat Ajax voorlopig alleen op vreemde bodem punten verliest, ligt echter vooral aan het optreden van de defensie. De verdedigers van Ajax houden ver buiten de ArenA vaak open huis. Voor eigen publiek is Ajax echter alweer 657 minuten zonder tegentreffer. Danijel Pranjic scoorde op 5 mei namens Heerenveen voor het laatst namens de bezoekende club in Amsterdam.

Kijk hier voor het fotoverslag van dit duel

Ajax kreeg na amper tien minuten spelen te maken met een tegenvaller: Dario Cvitanich greep naar zijn hamstring en moest zich laten vervangen door Leonardo. Cvitanich meldde zich als tiende speler in de ziekenboegvan Ajax.

Huntelaar kreeg in de twaalfde minuut de beste kans op de openingstreffer. Gregory van der Wiel, die als rechtsback de voorkeur kreeg boven Bruno Silva, krulde de bal prachtig op het hoofd van de topschutter van de vorige editie van de Eredivisie. Huntelaar kopte de bal echter recht op doelman Gabor Babos.

Het had er in de 33e minuut van een wedstrijd veel van weg dat NEC een penalty kreeg: Lars Schöne dook over de knie van Thomas Vermaelen en scheidsrechter Ruud Bossen rende duidelijk richting de penaltystip. De arbiter had ongeveer de helft van de afstand overbrugd, toen hij door zijn grensrechter erop werd geattendeerd dat de overtreding toch echt net buiten de zestien had laats gevonden. Bossen herstelde zijn fout en voorkwam daarmee dat Ajax voor de zoveelste maal dit seizoen genaaid zou worden.

Omdat daarna grote kansen uitbleven, koos Marco van Basten vlak voor het verstrijken van de eerste helft voor een opmerkelijke wissel. Het was logisch dat de oefenmeester zijn ploeg met invaller Siem de Jong meer aanvallende impulsen wilde geven. Dat de voormalig bondscoach Gabri naar de kant haalde, was voor een groot deel van het publiek en de Spaanse middenvelder zelf een grote verrassing.

De teleurgestelde Gabri was nog geen twee minuten in de catacomben of Ajax kwam op voorsprong. Invaller Leonardo kreeg een vrije doorgang na een misverstand tussen Lorenzo Davids en Bas Sibum. Doelman Babos redde nog op een inzet van Luis Suarez. De Hongaar kon vervolgens niet meer voorkomen dat Huntelaar de bal in het lege doel tikte: 1-0.

Huntelaar verprutste vervolgens nog twee goede kansen op een tweede treffer. Het was uiteindelijk Suarez die in de in de 73e minuut voor grote opluchting bij Ajax zorgde. Hij schoot raak nadat doelman Babos een kopbal van Oleguer met veel moeite uit zijn doel ranselde: 2-0. Ajax staat door de zege eindelijk weer eens boven PSV. Een garantie voor de komende uitduels met Heracles (woensdag) en FC Twente (zaterdag) is dat allerminst.

Kijk hier voor het fotoverslag van dit duel

Ajax-NEC Nijmegen 2-0 (1-0)
44. Huntelaar 1-0
72. Suarez 2-0

Scheidsrechter: Bossen
Toeschouwers: 48522
Kaarten: Geel: Vermaelen (Ajax) en Wisgerhof (NEC)

Opstelling Ajax:
Kenneth Vermeer, Gregory van der Wiel, Oleguer, Thomas Vermaelen, Urby Emanuelson, Gabri (’41 Siem de Jong), Rasmus Lindgren, Jan Vertonghen, Luis Suarez (’88 Robbert Schilder), Klaas-Jan Huntelaar, Darío Cvitanich (’13 Leonardo)

Opstelling NEC:
Babos, Fernandez, Wisgerhof, Zomer, El-Akchaoui, Sibum (’60 Bouaouzan), Schone, Radomski, Ntibzonkiza, Janssen, Davids (’60 Kivuvu)

Related posts