Van Basten wil mondigere spelers

Marco van Basten wil graag dat spelers ook hun visie in de nabespreking op de wedstrijden die gespeeld zijn, zo laat hij weten tegenover Het Parool. Om zijn spelers te motiveren hun visie te geven op gespeelde duels vraagt hij specifiek naar hun bevindingen. In de nabespreking van het verloren duel met Aston Villa (2-1) stond centraal waarom Ajax in de tweede helft het eigen spel liet varen en meeging in het opportunistische spel van de Engelsen.

”Dat is iets waar we aan moeten werken,” aldus Van Basten. ”We blijven herhalen dat we ons eigen spel moeten spelen. Dat is wat dit vak inhoudt: herhalen, wederom bespreken en herhalen en dan kijken of je er langzamerhand progressie in krijgt.” Om te voorkomen dat zijn spelers overvoerd zouden raken van alle besprekingen van de laatste weken was de nabeschouwing op het duel met Aston Villa echter niet al te lang.

In het thuisduel met NEC treft Ajax morgen een club die op Van Basten een ‘frisse, wakkere’ indruk maakt. Het team van Mario Been heeft na zes duels één punt meer dan Ajax. Waar de Amsterdamse club donderdagavond verloor op Villa Park, leed NEC in de slotfase een nederlaag tegen Dinamo Zagreb: 3-2. Twaalf minuten voor het einde stond NEC nog met 2-1 voor.

Sinds de blessure van Miralem Sulejmani mist Ajax vooral een speler die goed rondom spits Klaas-Jan Huntelaar kan spelen. Siem de Jong, Evander Sno en ook Jeffrey Sarpong kwamen op die positie nog niet uit de verf. Mede door de blessure van Ismaïl Aissati blijft het opstellen van een goede aanvallende middenvelder moeilijk voor Van Basten.

Waar Sulejmani volgens schema herstelt en over één à twee weken weer zou moeten kunnen spelen, duurt het herstel van Aissati langer dan verwacht. Ook na zijn knieoperatie blijft hij klachten houden. Van Basten noemde geen datum waarop hij de spelverdeler weer verwacht, maar ‘normaal gesproken’ is hij voor de winterstop terug.

Het duel met NEC is voor de Spaanse Ajacieden Oleguer en Gabri bijzonder omdat hun landgenoot Dani Fernández bij de Nijmegenaren speelt. Het drietal doorliep gezamenlijk de jeugdopleiding van FC Barcelona. Gabri en Fernández hadden in Catalonië zelfs dezelfde woonplaats: Sant Feliu Llobregat.

Related posts