Column: Het Kuip-syndroom van Braamhaar

Ik was zondagavond al erg boos op meneer Braamhaar, maar ik ben sinds maandag ook boos geworden op scheidsrechtersbaas meneer Uilenberg. Hij stond te vertellen (al of niet met tranen in zijn ogen) dat meneer Braamhaar na de uittrap van Maarten Stekelenburg toch onmogelijk 100 meter kon overbruggen om de situatie Suarez/Bahia goed te kunnen beoordelen. Uit de televisiebeelden kort daarvoor kun je echter zien dat Braamhaar bijna op het middenveld stond toen Maarten uittrapte en in de tijd dat de bal onderweg was, moet hij toch ook wel enkele meters hebben kunnen lopen.

Volgens Uilenberg kon hij de situatie niet goed beoordelen, maar Braamhaar durft op tv met zekerheid te zeggen (ook al of niet met tranen in zijn ogen) dat hij de situatie wel goed had kunnen beoordelen en dat er sprake was van geduw en getrek van weerszijden.

Als hij dat dan al gezien heeft, had hij toch kunnen fluiten bij de eerste duw of de eerste trek. Op maandagavond zegt hij dan in een sportprogramma op de radio dat hij de zaak verkeerd heeft ingeschat. Daar hebben we wat aan zeg!

Uilenberg heeft het er ook nog over dat de Kuip zoveel indruk maakt. Dat zal allemaal best, maar van een internationaal arbiter mag je toch verwachten dat hij daartegen bestand is. Braamhaar loopt namelijk de kans dat hij in de Champions League een thuiswedstrijd van Barcelona of Real Madrid mag gaan leiden en die stadions zijn nog veel groter en mooier dan de Kuip. Zowel Barcelona als Real Madrid zullen daarop zeker gaan zitten hopen, maar bij de UEFA zullen ze zo slim wel zijn om dat te voorkomen.

Het geeft de Feyenoord-supporters wel een vrijbrief en daardoor worden de Nederlandse scheidsrechters beïnvloed, zeker als het stadion helemaal vol zit. Misschien is het verstandig om uitverkochte wedstrijden in de Kuip voortaan te laten leiden door een scheidsrechter uit Spanje, Duitsland of Engeland, maar niet meer uit Nederland of België, want meneer de Bleekere gaf vorig jaar ook al een penalty cadeau aan Feyenoord. Eigenlijk te gek voor woorden, want scheidsrechters als Dick Jol, Mario v.d. Ende, Roelof Luinge of in het verleden Jaap Uilenberg hadden daarvan nooit last of lieten dat in elk geval niet blijken.

DE UEFA had het dus goed gezien om Braamhaar niet naar het EK te laten gaan. Om die reden bleef Braamhaar vorig seizoen enkele weken aan de kant, omdat hij zich teleurgesteld voelde. Misschien kan hij dat nu ook doen of vier wedstrijden in de Jupiler-league gaan leiden. Hij heeft dan in elk geval geen last van zijn Kuip-syndroom.

Leo de Bakker

Related posts