Uitbater Zwols cafe: ‘Rellen van afgelopen zaterdag schuld van Politie’

Afgelopen zaterdag werden er rondom de afscheidswedstrijd van Jaap Stam 90 supporters, voornamelijk Ajax-fans, gearresteerd wegens openlijke geweldpleging, mishandeling en belediging. De uitbater van Café De Pierik, strijdtoneel van een vechtpartij tussen supporters en ME, legt de schuld vooral bij de politie. Dat laat hij weten tegenover dagblad de Stentor.

“Dit heb ik nooit meegemaakt”, mompelt Stado van der Veen beduusd. En al wat krachtiger: “De politie heeft een megablunder gemaakt, schrijf dat maar op.” Vervolgens begint de uitbater een kleine reconstructie van het gebeuren. “Tegen een uur of zeven liep er een grote groep supporters door de straat. De politiepaarden liepen alleen aan de linkerkant, niet aan onze kant. Daardoor konden ze zo bij ons naar binnen.”

Hij schrok wel even van die plotselinge horde supporters. Maar al snel bleek dat ze geen kwaad in de zin hadden, zegt Van der Veen, die het altijd gemoedelijke café De Pierik sinds september vorig jaar runt. “Ze bestelden een patatje of een biertje en betaalden keurig.Het waren geen hooligans die op rottigheid uit waren.”

Het ging volgens de kastelein mis toen de ME zich op de stoep van zijn café posteerde. “Die jongens dachten zeker dat ze niet meer naar het stadion mochten, dat ze gearresteerd zouden worden, want ze werden helemaal gek.” Ze gooiden met bierglazen, tafels en stoelen naar de agenten en ME”ers, maar raakten ook onderling slaags, naar verluidt omdat de goedwillende voetbalfans hun rellende kameraden wilden tegenhouden. Van der Veen: ” Die patstelling duurde wel een uur. En toen ze eindelijk naar buiten waren gedreven waren ze in no-time weer terug, omdat het buiten begon te onweren.”

Terwijl Van der Veen met een agent de schade opneemt, legt een van zijn medewerksters uit hoe zij de avond ervoer. “De politie is hier verantwoordelijk voor. Die voetbalfans hadden het er al over om verder te lopen, toen het ineens zwart zag van de agenten en de ME”ers. Ja, toen werden ze gek.” Een gewoon mens gaat niet met stoelen gooien als hij een ME”er waarneemt, moet ze toegeven. “Het waren geen lieverdjes, dat is waar. Eentje pakte een grote sporttrofee en zei dat hij de tent ging verbouwen. “Dat doe jij helemaal niet”, zei ik, en toen zette hij die beker weer neer.” Een andere medewerkster stond achter de bar toen een stel voetbalfans de keuken in wilden rennen. Hoewel ze klein van stuk is, lukte het haar om de mannen tegen te houden.

Bron: Ajaxzone / De Stentor

Related posts