Nederland veegt wereldkampioen Italië van de mat: 3-0

Het Nederlands elftal is het EK in Oostenrijk en Zwitserland begonnen met een overtuigende 3-0 zege op wereldkampioen Italië. Een droomstart! Anders kan het eerste optreden van Oranje niet genoemd worden. Vooral dankzij een fantastische eerste helft werd wereldkampioen Italië op een 3-0 nederlaag getrakteerd. Ruud van Nistelrooy, uitblinker Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst bezorgden het flitsende Oranje de eerste zege op Italië sinds het wereldkampioenschap van 1978.

Na tien minuten aftasten groeide de ploeg van Marco van Basten in de wedstrijd. De Italianen konden alleen via Luca Toni voor enige dreiging zorgen. Oranje dwong de Italianen terug op eigen helft en dit resulteerde na een klein half uur spelen in de openingstreffer. Een inzet van Wesley Sneijder werd door Ruud van Nistelrooy achter doelman Gianluigi Buffon getikt.

Vijf minuten later maakte Nederland duidelijk hoe een counter tot in de perfectie moet worden uitgevoerd. Giovanni van Bronckhorst haalde een hoekschop van Pirlo van de lijn, stormde naar voren en ontving de bal van Rafael van der Vaart. Uit de voorzet van de Feyenoorder kopte Dirk Kuyt de bal in de voeten van de meegelopen Sneijder, die het hoofd koel hield en prachtig de 2-0 binnen schoot..

Oranje liet het spel vervolgens over aan Italië, dat echter inspiratieloos was. Antonio Di Natale zorgde voor de enige doelpoging maar zat verder goed in de tang bij de uitstekende Khalid Boulahrouz, die verrassend in de basis stond ten kostte van John Heitinga. Op slag van rust liet Van Nistelrooy na om het treffen in het slot te gooien. De Geffenaar ontving een uitstekende steekpass van Van der Vaart, deed het Oranje-publiek van zijn stoelen opveren, maar Buffon voorkwam erger leed.

In het begin van de tweede helft beperkte het Nederlands elftal zich tot het verdedigen van de voorsprong. Met de inbreng van Fabio Grosso, Alessandro del Piero en Antonio Cassano zocht Donadoni de o zo gewenste aansluitingstreffer en vond deze ook bijna. Toni ontving een listige bal van Cassano, maar lobte de bal oog in oog met Van der Sar over het doel. De recordinternational hield Oranje even later op de been door eerst Grosso – schot – en daarna Pirlo – vrije trap – van het scoren af te houden.

De daaropvolgende counter was wederom perfect uitgespeeld. Buffon keerde de inzet van Kuyt, maar moest zich gewonnen geven op de kopbal die volgde van Van Bronckhorst. In de slotfase lieten invallers Ibrahim Afellay en Robin van Persie nog van zich spreken, maar de Zuid-Europeanen werden erger leed bespaard.

Europees Kampioenschap – Groepsfase
Nederland – Italië 3-0 (2-0)

26. Van Nistelrooy 1-0
31. Sneijder 2-0
79. Van Bronckhorst 3-0

Stadion: Stade de Suisse, Bern
Toeschouwers: 32.000
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt (Zwe)
Gele kaarten: De Jong; Toni, Gattuso, Zambrotta,

Nederland:
Van der Sar (c); Boulahrouz (Heitinga ’76), Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst; De Jong , Engelaar; Kuyt (Afellay ’80), Van der Vaart, Sneijder; Van Nistelrooy (Van Persie ’70).

Italië:
Buffon (c); Panucci, Barzagli, Materazzi (Grosso ’54), Zambrotta ; Ambrosini, Gattuso , Pirlo; Camoranesi (Cassano ’74), Toni en Di Natale (Del Piero ’64).

Related posts