Van der Ende: ‘Het wordt tijd dat de KNVB weer capabele arbiters gaat aanwijzen’

‘De scheidsrechtersaanstellingen in de play-offs zijn voor een normaal denkend mens niet meer te volgen’, aldus Oud-scheidsrechter Mario van der Ende in een interview met maandblad ELF waarin hij duidelijk geen blad voor de mond neemt en zijn voormalig werkgever en oud-collega’s de oren wast. Hij springt hierdoor min of meer Heerenveen-trainer Gert-jan Verbeek bij die bij de knvb op het matje moet komen omdat hij scheidsrechter Ben Haverkort na afloop van het duel Ajax-Heerenveen incappabel noemde (zie bericht ELF).

‘Onlangs werd een aantal scheidsrechters — Van Egmond, Vink, Van Boekel, Haverkort, Kuipers en Nijhuis — toch niet écht de scheidsrechters die nét een geweldig seizoen achter de rug hadden — twee keer (enkelen zelfs binnen 48 uur) voor de beslissende Play-Off-wedstrijden aangesteld. Van Hulten en Braamhaar moesten zelfs zó kort na elkaar bij verschillende wedstrijden aan de slag, dat zij maar net de tijd hadden om hun scheidsrechterskleding te laten drogen’.

‘Een halve dag nadat het scheidsrechtersschema door de KNVB was gepubliceerd, werd het programma in Zeist alweer door elkaar gehutseld en hoefde Pieter Vink ineens geen twee wedstrijden binnen 48 uur te fluiten. Een verstandig besluit, want zo veel fluiten kan niet zinvol zijn in verband met blessuregevoeligheid richting EK. Vink had nu ook een paar dagen langer de tijd om eens na te denken over wat nu precies het “beledigen van een scheidsrechter” inhoud’.

‘In de wedstrijd FC Twente-NAC stuurde ‘onze’ EK-ganger immers Ronny Stam weg, omdat deze hem in het voorbijlopen voor ‘blinde’ zou hebben uitgemaakt. Opmerkelijk, want een tweetal maanden geleden was ‘de pestpleuris’ die Vink door Nick Hofs zou zijn toegewenst, slechts een gele kaart waard geweest. Raar, net zoals de beschuldigingen die van NAC-zijde richting arbitrage werden geuit — een aantal keren zouden NAC-spelers door de leidsman zijn beledigd — weer de nodige vraagtekens opriepen’.

Goede wissel?
‘Dat Jack van Hulten (met het Suarez-penaltyincident van de competitiewedstrijd FC Twente-Ajax nog in het geheugen) werd weggehaald bij Ajax-Heerenveen was niet meer dan logisch. Maar om vervolgens Dick van Egmond als zijn vervanger aan te wijzen is op dit niveau natuurlijk vragen om problemen. Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek nam in de ArenA het woord ‘incapabel’ in zijn mond. Het zegt genoeg dat alle aanwezigen instemmig knikten’.

Jol
Met alle arbitrale problemen in de play-offs is één ding voor de gewone voetballiefhebber gewoon niet uit te leggen. En dat is het feit dat Dick Jol in géén van deze beslissende wedstrijden stond aangesteld. Of eigenlijk wéér niet stond aangesteld! Dat de KNVB Jol — vorige week nog winnaar van werkelijk alle 2007/2008 scheidsrechtersklassementen — in een aanbod van 17(!) beslissende wedstrijden overslaat, kan een normaal denkend mens toch niet bedenken? De clubs hebben, zeker in deze beslissende fase, toch recht op de best functionerende scheidsrechter? En dat voor de mindere goden het leiden van twee wedstrijden heel kort achter elkaar een veel te moeilijke opgave is, werd dit weekend weer eens dubbel en dwars (en pijnlijk) aangetoond.

Hoop
Toch heb ik nog een beetje hoop. Kort geleden las ik in Voetbal International een groot interview met Michael van Praag. Van Praag gaf in het vraaggesprek aan het prettig te vinden om andere mensen te plezieren. Fijn, want dat betekent dat Van Praag wellicht nu iets van zich laten horen. JUIST NU, omdat we met z’n allen getuige zijn geweest van een nieuwe reeks arbitrale flaters en omdat hij, als lid van de KNVB-klankbordgroep wedstrijdarbitrage, in de positie is om daar wat aan te doen. Ik weet echt niet welke personen er nog meer in deze groep zitting hebben, maar misschien zou het mogelijk zijn dat Michael van Praag zijn groep op korte termijn eens een keertje gezellig bij elkaar haalt om vervolgens te gaan uitvoeren, waar de groep IN NAAM letterlijk voor staat. Klankborden dus. Het hoeft geen lange zitting te worden. Eén agendapunt lijkt al genoeg: houd het aanstellingenbeleid van de KNVB eens tegen het licht en bedenk hoe fijn clubs het zouden vinden, als er weer de juiste — lees de meest capabele — scheidsrechters, bij de juiste wedstrijden worden aangesteld.

Related posts