Suarez kan zondag gewoon spelen tegen FC Groningen: ‘Ik wil nu wel eens winnen!’

Drie keer speelde hij de wedstrijd tussen Ajax en FC Groningen, even zovaak wist hij het doel te vinden. Opvallend genoeg won zijn team geen enkele keer de wedstrijd. Luis Suarez hoopt daar zondag verandering in te brengen. Even werd gevreesd dat Suarez er zondag helemaal niet bij zou zijn. Wat is er gebeurd? ,,Op de training van woensdag ging Jan Vertonghen op mijn kuit staan”, verklaart Suarez na de vrijdag-sessie. ,,Donderdag heb ik niet getraind, vandaag trainde ik apart, maar morgen doe ik weer met de groep mee. De wedstrijd van zondag is geen probleem. Die kan ik gewoon spelen”, aldus Suarez op Ajax.nl.

Het wordt zijn vierde duel tussen Groningen en Ajax of vice versa, het tweede als Ajacied. De momenteel in uitstekende vorm verkerende Suarez kwam voordat hij in Amsterdam neerstreek één seizoen uit voor FC Groningen en daarin maakte hij zo veel indruk dat een jaargang later het roodwitte shirt om zijn schouders hing. In de twee onderlinge duels die hij als Groninger speelde tegen Ajax, scoorde hij beide malen het tweede doelpunt van de plaatselijke FC. In de eerste confrontatie op 14 oktober 2006 in de ArenA zette hij Groningen na een uur spelen op een 1-2-voorsprong. Maar Ryan Babel en Urby Emanuelson wisten de drie punten alsnog in Amsterdam te houden (3-2). In het Euroborg-stadion leek Suarez ruim drie maanden later met de 0-2 de wedstrijd te beslissen, maar weer toonde Ajax veerkracht. Dankzij goals van Jaap Stam, John Heitinga en Leonardo eindigde het duel weer in 3-2 voor de Amsterdammers. Dit seizoen opende Luis Suarez gehuld in het Ajax-tenue de score voor Ajax tegen FC Groningen. Maar zijn Groningse vervanger Markus Berg boog de stand weer om in Gronings voordeel. Dankzij Klaas Jan Huntelaar pakte Ajax nog een punt.

Kortom, alle drie de Groningen – Ajax-duels die Suarez speelde, waren spectaculair. Verwacht de Urugyaan dat zondag weer? ,,Ja, wedstrijden tegen Groningen zijn altijd moeilijk. Groningen is thuis bovendien beter dan uit. In het eigen stadion hebben ze meer persoonlijkheid. Rasmus, Bruno en ik denken voor zondag niet dat we tegen onze oud-ploeggenoten moeten spelen, maar tegen Groningen. Een club waar we toevallig ook hebben gespeeld. Maar het brengt niet heel veel extra’s voor ons. Het is gewoon een heel belangrijke wedstrijd die wij moeten winnen.”

Een innige band met spelers van FC Groningen heeft Suarez niet meer. ,,Ik spreek de trainer en de assistent-trainer nog wel, maar de spelers niet. Ik praat namelijk niet zo goed Nederlands… In Amsterdam kom ik wel eens mensen tegen uit Groningen die mij op straat gedag zeggen. Ik heb het namelijk erg leuk gehad bij Groningen. Ik ben ze veel dank verschuldigd. Vorig jaar werd ik ook nog speler van het jaar. Mede daarom zou het mooi zijn als het publiek mij zondag goed ontvangt, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren. Het Groningse publiek is fanatiek. Ik verwacht dat ze mij de hele wedstrijd gaan uitfluiten, maar ja; Dat doen ze in elk stadion in Nederland. Ik probeer gewoon zo goed mogelijk te spelen als altijd.”

En dat is goed. Afgelopen zondag haalde de behendigde buitenspeler een heel hoog niveau. ,,Ik voel me goed”, beaamt de Uruguyaan. ,,Ik heb goed getraind en dat heeft mij geholpen ook goede wedstrijden te spelen. Als het team wint, is dat helemaal lekker. Tegen De Graafschap had ik zo’n dag dat de bal er maar niet in wilde. Op een gegeven moment moest ik er zelf om lachen. Tja, we stonden voor en zouden gaan winnen, dus kon er wel een lachje af. Als het 1-1 had gestaan, was ik wel boos geworden op mijzelf.”

Verwacht Suarez nog een kampioensfeest in de ArenA? ,,Het is mogelijk”, houdt hij de hoop levend. ,,PSV heeft donderdag een zware klap gekregen door de uitschakeling. Wij moeten zorgen dat we winnen. Dan zijn we nog afhankelijk van puntenverlies van PSV, maar dit is zo’n rare competitie dat er nog van alles kan gebeuren.” Heeft de koning van de assist zichzelf voor zondag nog een persoonlijk doel gesteld? ,,Nee hoor, winnen is genoeg.”

Bron: Ajax.nl

Related posts