Voorbeschouwing FC Twente – Ajax: Alleen winst telt in Enschede

Ajax speelt vanmiddag om 14:30 uur in Enschede het belangrijke uitduel tegen FC Twente. Na het 0-0 gelijkspel tegen PSV van woensdagavond en de winst van PSV gisteravond tegen FC Groningen (3-0) is Ajax verplicht alle resterende wedstrijden te winnen om nog enigzins uitzicht te houden op de landstitel.

Ajax kan daarbij hoop putten uit de klinkende zege van vorig seizoen. Onder leiding van de toenmalige trainer Henk ten Cate werd in het Arke Stadion met 1-4 gewonnen. Klaas-Jan Huntelaar (3x) en Ryan Babel zorgden toen voor de Amsterdamse zege.

Een van de spelers die toen op het veld verscheen was Gabri. De Spaanse ijzervreter zal zondag niet van de partij zijn. Hij kampt met een hamstringblessure en is de rest van het seizoen uit de roulatie. Eerder was al bekend dat Koster dit seizoen niet meer rekent op de diensten van Gregory van der Wiel. De 20-jarige Amsterdammer liep in november een knieblessure op en kreeg sindsdien te maken met enkele terugslagen in zijn herstel.

Nog zonder Stekelenburg
Siem de Jong is wel op tijd fit. De middenvelder had last van een lichte liesblessure, maar maakt deel uit van de wedstrijdselectie. In Enschede wordt het Amsterdamse doel net als tegen PSV verdedigd door Dennis Gentenaar. Maarten Stekelenburg ontbreekt, net als afgelopen woensdagtegen PSV, nog wegens familie-omstandigheden.

Aan Twente-zijde kan Douglas gewoon meespelen. De Braziliaanse verdediger hoorde vrijdag dat de aanklager van de KNVB drie duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk, tegen hem eiste. Dit vanwege een vermeende overtreding in de uitwedstrijd tegen AZ. Twente gaat echter in beroep tegen de schorsing, waardoor Douglas gewoon mee kan spelen tegen Ajax. Ook Stein Huysegemens maakt deel uit van de wedstrijdselectie. Orlando Engelaar moet verstek laten gaan vanwege een blessure.

Interessante wedstrijd
Twente-trainer Fred Rutten verwacht een interessante wedstrijd. “Voor beide ploegen zijn er behoorlijke belangen”, zegt de oefenmeester op de clubsite van Twente. “Ik vond Ajax woensdag goed spelen tegen PSV, maar ook zij vonden Gomes op hun weg. Zij spelen voor de landstitel en wij willen in de subtop blijven. “

Eerder dit seizoen troffen beide ploegen elkaar in de Arena. Dat duel eindigde in een 2-2 gelijkspel. In blessuretijd zorgde Blaise N’Kufo toen voor de gelijkmaker. Huntelaar maakte beide treffers voor Ajax. Later werd zijn tweede doelpunt omgezet in een eigen treffer van Edson Braafheid. Volgens arbiter Roelof Luinge veranderde de Twentse verdediger de rake vrije trap van Huntelaar bewust van richting.Ajax verloor in het seizoen 2003-2004 voor het laatst in het Arke Stadion. N’Kufo beslechtte die wedstrijd het pleit in Twents voordeel door twee keer raak te schieten. Ondanks de 2-0 nederlaag mochten de Amsterdammers zich die druilerige zondag ‘herfstkampioen’ noemen.

FC Twente – Ajax, de laatste zes seizoenen:
2006-2007: FC Twente – Ajax 1-4 zie verslag
2005-2006: FC Twente – Ajax 2-3 zie verslag
2004-2005: FC Twente – Ajax 2-3 zie verslag
2003-2004: FC Twente – Ajax 2-0 zie verslag
2002-2003: FC Twente – Ajax 1-2 zie verslag
2002-2003: FC Twente – Ajax 0-2 zie verslag

Related posts