Ajax wint van Utrecht en blijft op 3 punten: 2-0

Ajax heeft in eigen huis een goede zege geboekt op FC Utrecht. De Amsterdammers zegevierden met 2-0. Klaas-Jan Huntelaar en John Heitinga waren doeltreffend. Ondanks de zege blijft Ajax tweede met drie punten achter koploper P$V.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Bij Ajax keerde Thomas Vermaelen terug in de selectie. De Belg kreeg van Adrie Koster echter nog geen basisplaats toegewezen. De geschorste Gabri werd vervangen door Siem de Jong. Jurgen Colin kreeg als rechtsback de voorkeur boven George Ogararu, die de laatste wedstrijden tegenviel. Dennis Rommedahl kreeg een basisplaats ten koste van Kennedy en Leonardo.

De eerste kans was voor de thuisclub. Klaas-Jan Huntelaar kopte uit een voorzet van Rommedahl bijna de openingstreffer binnen, maar Michel Vorm tikte de bal uit de kruising. Ajax had het initiatief, maar werd niet echt gevaarlijk. Zowel Siem de Jong als Hans Somers en Sander Keller kregen een gele prent van arbiter Pieter Vink. De thuisploeg was de bovenliggende partij en het wachten was op een openingstreffer. Vijf minuten voor rust kreeg Ajax nog een kans via Siem de Jong. De middenvelder stuitte echter op Vorm. Zo bleef FC Utrecht overeind en zochten de ploegen met een 0-0 stand de kleedkamers op.

Huntelaar pakte in de 68e minuut uiteindelijk toch zijn doelpuntje mee. De topschutter van de eredivisie nam een voorzet van Edgar Davids in één keer op zijn schoen en liet doelman Vorm kansloos (1-0). Nog geen drie minuten na de openingstreffer zette de teleurgestelde verdediger Keller zijn noppen keihard op de knie van Urby Emanuelson. Arbiter Vink nam de enige juiste beslissing en trok direct de rode kaart. Emanuelson verliet per brancard het speelveld.


Een kwartier voor tijd mocht Thomas Vermaelen zijn rentree maken na lang blessureleed. Urby Emanuelson, die weer een keer goed speelde, ging voor hem naar de kant. In de 77ste minuut kwam Ajax op een 2-0 voorsprong. Kenneth Perez slingerde de bal hoog het zestienmetergebied in. De bal werd vanaf de achterlijn teruggekopt door Huntelaar op de inlopende John Heitinga. De verdediger had alle vrijheid en schoof de bal vanaf ongeveer tien meter simpel in de hoek.

Koster tevreden
Ajax-trainer Adrie Koster was zeer te spreken over het vertoonde spel van Ajax 2-0 zege van Ajax: ”We hebben eindelijk weer eens de nul gehouden”, aldus Koster die wees op het feit dat Ajax pas driemaal eerder dit seizoen de nul hield. ”Dat is belangrijk. We hebben FC Utrecht na rust langzaam kapot gespeeld. Daar ben ik blij mee. Achterin zijn we eens niet in de problemen gekomen. We hebben geduldig gewacht op de kansen die altijd wel komen. Die hebben we goed benut. Utrecht is vanaf de eerste minuut onder druk gezet heeft geen moment zijn eigen spelletje kunnen spelen. Daarnaast hebben we ook bijna niets weggegeven. Er werd heel goed verdedigd vandaag, dat mag ook wel eens gezegd worden. Al met al een heel nuttige zege”, oordeelde Koster. ”Dit niveau moeten we proberen vast te houden.” Toch had Koster ook een paar punten van kritiek op zijn ploeg. ”Zo hadden we in de slotfase nog wel eens vaker kunnen scoren. Het doelsaldo kan ook belangrijk worden.”

De laatste keer dat Ajax zonder tegentreffers bleef was toevallig ook tegen FC Utrecht. De 29-voudig landskampioen won op 28 oktober in de Galgenwaard met 0-1. De Amsterdammers moeten komende week bewijzen of ze dit seizoen een serieuze poging voor een dertigste titel kunnen ondernemen. De club stuit binnen zeven dagen op Vitesse, koploper PSV en aartsrivaal Feyenoord.

AJAX – FC Utrecht 2-0 (0-0)
68. Huntelaar 1-0
77. Heitinga 2-0

Scheidsrechter: Vink
Toeschouwers: 45.537
Kaarten: Geel: De Jong, Perez, Vermaelen (Ajax) Somers, Keller, Cornelisse, Pieters (FC Utrecht) Rood: Keller (FC Utrecht)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg; Colin; Heitinga; Vertonghen; Emanualson (Vermaelen/75); De Jong; Perez; Davids; Rommedahl; Huntelaar; Suarez (Leonardo/73)

Opstelling FC Utrecht:
Vorm; Cornelisse; Keller; Dickoh; Pieters; Loval; Somers; Caluwé (Schut/80); George; Nelisse (Rossini/75); Sanmartean (Kruys/75)

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Related posts