Transfer bewijst wanbeleid

De champagne was nog niet ontkurkt of de eerste transfer van 2008 vond plaats. Kenneth Perez gaat van PSV naar Ajax. Overigens schijnt AZ al voor de kerstdagen te zijn rondgekomen met Afonso Alves. Dergelijke transfers zijn een aanklacht tegen het technisch kader van clubs. Het zijn goedmakertjes van verkeerde inschattingen afgelopen zomer. Technische beleidsbepalers hebben hun mond vol van beleid, maar clubs als Ajax, PSV en AZ showen puur wanbeleid. Martin van Geel, Jan Reker en Marcel Brands zijn er voor de lange termijn, maar lieten zich stuk voor stuk ringeloren door de passanten, de hoofdtrainers.

Henk ten Cate, Ronald Koeman en Louis van Gaal hebben bepaald of bepalen wie bleef, wie vertrok of wie kwam. Kwalijk, want na het tussentijdse vertrek van Ten Cate en Koeman werden oude stellingen ingenomen en is Perez met een garantie van ’niet goed geld terug’ weer Ajacied. Van Gaal had Danny Koevermans niet meer nodig, maar die is inmiddels topscorer van concurrent PSV, terwijl AZ kan fluiten naar de landstitel. Alhoewel AZ met spits Alves en de labiele top drie van eind 2007 kanshebber blijft.

Medio jaren negentig van de vorige eeuw roofde AC Milan Ajax leeg en had zo een concurrent minder. PSV en Heerenveen helpen de concurrentie (Ajax en AZ) om voorbij gestreefd te worden. Reker is een ’afspraak’ vergeten te maken om Perez te verhinderen eind januari met Ajax tegen PSV te spelen. Evenmin ontvangt hij namens PSV een substantieel bedrag als Ajax kampioen wordt of de Champions League haalt. Echt prijzig – zo maar 10 miljoen euro – wordt het als PSV de Champions League mist door toedoen van Ajax met Perez.

Reker bakt inmiddels zoete broodjes voor de achterban. Ismail Aissati is gebleven, Perez had moeite met z’n reserverol bij Jan Wouters en het woon-werkverkeer tussen Amsterdam en Eindhoven viel de Deen zwaar. Loze argumenten. Aissati heeft nog niet het rendement van Perez (8 treffers/3 assists), de nieuwe interim-trainer Sef Vergoossen wilde de Deen behouden en PSV kon van Perez eisen in de buurt van Eindhoven te komen wonen. Rekers beleid lijkt door Perez bepaald. Desondanks gaf Reker de speler een pluim voor professioneel gedrag, terwijl hij de club een astronomisch bedrag door de neus kan boren. In belang van PSV zou het beter zijn geweest Perez aan zijn contract te houden en hem desnoods intern op een zijspoor te rangeren.

Op de burelen van Ajax slaan ze zich op de knieën. Toch blijft het belachelijk iemand van 33 jaar terug te kopen, die vier maanden daarvoor moest vertrekken. Van Geel meldde zich trouwens voor de Eindhovense Ferrari van de toekomst (Aissati), maar werd door Reker afgescheept met een oude BMW (Perez). Perez kan internationaal niet mee, werd vaak uitgekotst door medespelers, terwijl een handvol trainers (Van Gaal, Ten Cate, Jan Wouters, Morten Olsen) een bankzitter in hem zagen. Perez is wel een speler die in een genivelleerde competitie als de Nederlandse tegen Excelsior, VVV, NAC, NEC en Sparta het verschil kan maken. Tegen die clubs verspeelde Ajax al 12 punten.

De beleidsbepalers zullen hun wanbeleid wel weer recht praten, want daarin slagen ze beter dan in gedegen beleid.

door Valentijn Driessen

Related posts