Wat doet tie nauw?!: Nikos Machlas

Eindelijk dan weer een speler in onze rubriek ‘wat doet tie nauw’ (ditmaal voor de eerste keer geschreven door Snip Jr) waarin we Ajax-spelers uit het verleden nog eens in beeld brengen en waarin we proberen te achterhalen hoe de carrière van hen verlopen is nadat ze vertrokken zijn uit Amsterdam. Deze keer de beurt aan de Griekse spits Nikos Machlas die bij Ajax speelde in de periode 1999 t/m 2003

Het begin
Nikos Machlas is de zoon van een andere bekende oud-voetballer Giorgos Machlas. Nikos maakte zijn profdebuut in februari 1991 bij OFI Kreta. Daar speelde hij 154 wedstrijden waarin hij 49 keer het net trof in ± 5 seizoenen. Zijn doeltreffendheid bleef niet onopgemerkt en in de zomer van 1996 verhuisde de toen 23-jarige Machlas naar Vitesse. Na een stroef eerste seizoen kwam hij in zijn tweede jaar in Arnhem helemaal los: Hij scoorde maar liefst 34 keer in 32 wedstrijden. Daarmee werd Machlas naast Nederlands ook Europees topscorer. Het bleek achteraf het hoogtepunt in zijn voetbalcarrière.

Bij Ajax
Het winnen van de Gouden schoen wekte de interesse van diverse Europese grootheden zoals Fiorentina en Arsenal. Tegen de zin in van de toenmalige Vitesse voorzitter Karel Aalbers wilde hij niet naar het buitenland vertrekken, en koos voor Ajax. In Amsterdam werd hij met het, voor die tijd zeker, vorstelijke salaris van zo’n vier miljoen gulden een van de beste betaalde spelers! In Amsterdam kon Machlas echter nimmer zijn reputatie waar maken ondanks dat hij toch nog 38 treffers scoorde in totaal 74 wedstrijden in het Ajax-shirt.

In zijn Ajax-periode heeft Machlas maar liefst drie verschillende coaches meegemaakt en had hij de pech veel concurrentie te hebben van spelers als Ibrahimovic en Hossam (Mido). Nadat hij door toenmalig trainer Ronald Koeman werd teruggezet naar het tweede elftal, werd duidelijk dat er voor hem geen toekomst meer was bij Ajax. Machlas mocht op huurbasis vertrekken naar FC Sevilla

Machlasje
3 maart 2002 Ajax – feyenoord
Machlas stond al bekend als buitelaar, maar in de wedstrijd tegen feyenoord heeft hij door een opzichtige valpartij het woord schwalbe een nieuwe naam gegeven, dit is het machlasje geworden. Dick Jol gaf in de 84ste minuut van deze wedstrijd Ajax een penalty bij de stand 0-1 voor feyenoord. Zowel Ajax als Feyenoord hebben tegenwoordig machlasjes in dienst Suarez (die hem steeds niet krijgt maar wel valt) en Mols (die hem dan weer wel krijgt)


Nikos Machlas in dienst van Ajax

In Spanje en in Griekenland
Ook in Zuid-Spanje boekte hij weinig tot geen succes. Tot overmaat van ramp raakte hij ook privé nog aardig in de problemen doordat hij bij het krijgen van een bekeuring voor een snelheidsovertreding agressief werd tegen de verkeerspolitie. Hetgeen hem een arrestatie opleverde. Sevilla besloot aan het einde van dat seizoen de optie tot koop niet te lichten en omdat er geen concrete interesse meer kwam voor de voormalige topschutter van 1998 besloot Ajax uiteindelijk het contract van Machlas maar te ontbinden.

Machlas besloot terug te keren naar zijn geboorteland; Griekenland, waar hij na Iraklis Saloniki terugkeerde naar de club waar eigelijk alles in 1990 ooit begon; OFI Kreta. Inmiddels speelt hij voor het Cypriotische Apoel Nicosia waarmee hij in het seizoen 2006/2007 kampioen van Cyprus werd. Het huidige seizoen is al weer 9 wedstrijden onderweg. Apoel staat op dit moment 2e. Machlas scoorde slechts één keer dit seizoen voor Apoel.

Interland
Machlas speelde in totaal 37 interlands voor het Grieks elftal, waarin hij elf maal het doel trof. Zijn debuut maakte hij 10 februari 1993, in de uitwedstrijd tegen Oostenrijk. Griekenland verloor met 2-1. Jammerlijk voor Machlas maakte hij het succesvolle EK van 2004, waarop Griekenland Europees Kampioen werd, net niet meer mee: Zijn laatste interland was 13 februari 2002: Griekenland – Zweden 2-2. Saillant detail: In dat duel viel hij na 69 minuten in voor een andere ex-Ajaxspits; Angelos Charisteas.

Nikolaos Machlas
Naam: Nikolaos Machlas
Geboren: 16-06-1973, Heraklion, Griekenland
Land: Griekenland
Positie: Spits
Been: Links en rechts
Lengte: 1,83 meter
Gewicht: 73 kg
Clubs:
1990/1996 OFI Kreta (Griekenland)
1996/1999 Vitesse
1999/2003 Ajax
2002/2003 FC Sevilla (Spanje)
2003/2004 Iraklis Saloniki (Griekenland)
2004/2006 OFI Kreta (Griekenland)
2006/heden Apoel Nicosia (Griekenland)

Eerder verschenen in deze rubriek:
Mariano Juan
Aaron Mokoena
Felix Gasselich
Marcio Santos
Froylán Ledezma
Georgi Kinkladze
Finidi George
Andrzej Rudy

Related posts