Ajax knokt zich langs RKC naar bekerfinale: 3-1

Ajax heeft opnieuw de finale van het KNVB-bekertoernooi bereikt. In de eigen ArenA werd met 3-1 van RKC gewonnen. Ajax kreeg niks kado van een goed collectief spelend RKC maar men knokte zich werkelijk naar de overwinning. Ajax kreeg tot twee maal toe hulp van doelman Erwin Lemmens van RKC. De keeper kreeg tot tweemaal geen controle over een vrije trap van Sneijder. De middenvelder zorgde van grote afstand voor de openingstreffer en keek tevreden toe hoe ploeggenoot Gabri vanuit de rebound in de 67e minuut voor 2-1 zorgde. Invaller Nicolae Mitea bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 3-1.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

In de met ruim dertigduizend toeschouwers redelijk gevulde ArenA hing een echte bekersfeer: RKC speelde, net als enkele weken geleden in Waalwijk, zeer solide met een sterk middenveld met ex-Ajacied Obodai en Ajax-huurling Vertonghen. Aanvaller Hans van de Haar hervatte zijn privé-oorlog met Edgar Davids. Patrick van Diemen testte de kuiten van Ryan Babel en Ajax-huurling Jan Vertonghen toonde opnieuw dat hij op dit moment alleen oog heeft voor de belangen van RKC.

Ruud Berger wilde het voorbeeld van zijn hevig strijdende ploeggenoten graag volgen. De middenvelder ging na elf minuten hard door op Davids maar ervoer ook meteen waarom de Surinamer al meer dan een decennia lang de bijnaam pitbull draagt. Berger brak tijdens het duel vermoedelijk zijn sleutelbeen. De middenvelder van RKC verliet het veld op het moment dat de supporters van Ajax voor de openingstreffer klapten. Wesley Sneijder verraste doelman Erwin Lemmens met een snoeihard schot vanaf zeker 25 meter: 1-0.

Toch bracht deze tegenvaller RKC niet van de wijs. De ploeg bleef gedisciplineerd spelen en langzaamaan kroop de ploeg uit de schulp. RKC kwam na 32 minuten zelfs op gelijke hoogte door een eigen doelpunt van John Heitinga, die ongelukkig een voorzet van Van der Haar verlengde tot achter zijn eigen doelman Maarten Stekelenburg.

De tweede helft zette Ajax weer aan en met de turbo van Gabri en Davids op toeren en de onverzettelijkheid van Sneijder beet Ajax zich vast op de helft van de tegenstander. RKC wist een hele tijd stand te houden maar uiteindelijk moest ook de uitblinkende verdediger Koenders in het stof bijten toen Gabri Ajax op 2-1 zette. De 3-1 van Mitea was slechts voor de statistieken.

Na de zege in de halve finale tegen RKC Waalwijk speelt Ajax in de finale van de KNVB Beker tegen de winnaar van AZ-NAC. Ajax zal in de finale de uitspelende ploeg zijn.„Ik hoop dat NAC donderdagavond de andere halve finale van AZ wint”, verklaarde Ten Cate na afloop. „Dat is niet omdat ik bij die ploeg heb gewerkt. NAC heeft de laatste jaren zoveel pech in het bekertoernooi gehad. Ik gun die club het wel.”

Ajax-RKC 3-1 (1-1)
12. Sneijder (’12)
32. Heitinga (eigen doelpunt) 1-1
66. Gabri 2-1
88. Mitea 3-1

scheidsrechter: Bossen
Toeschouwers: 34600
Kaarten: Geel: Gabri, Emanuelson (beiden Ajax), Janssen (RKC)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg, Ogararu, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson, Gabri, Sneijder (’89 Sarpong), Davids, De Mul (’85 Mitea), Huntelaar, Babel (’73 Perez)

Opstelling RKC:
Lemmens, v.Diemen, Bakens, Koenders, D.Mulder, Berger (’14 H.Mulder (’63 v.d.Bergh)), Obodai, Vertonghen, Sektioui (’81 Garcia), v.d.Haar, Janssen

Related posts