Positief gesprek tussen supportersafvaardiging en spelers

Afgelopen maandag heeft er een gesprek plaats gevonden tussen een supportersafvaardiging, trainer Henk ten Cate en een aantal selectiespelers in het supportershome. Namens de spelersgroep van Ajax waren Urby Emanuelson, Wesley Sneijder, Johnny Heitinga en Mauro Rosales van de partij. Vanuit de supporters waren er een aantal vertegenwoordigers van de F-side, van de Supportersvereniging Ajax en van de AFCA Supportersclub.

Door beide partijen is afgesproken om twee keer per seizoen onderling met elkaar in gesprek te gaan. Doel van het gesprek is om de band tussen spelers en supporters te verstevigen. Op deze wijze kan er meer begrip en waardering voor elkaar ontstaan. De spelers van Ajax gaven in het gesprek aan dat zij ontzettend veel steun krijgen in wedstrijden tegen topclubs, maar dat tegen de kleinere clubs de steun achterwege blijft.

Wel kreeg Vak 410 van de Ajacieden een compliment voor de constante ondersteuning en het houden van TIFO-acties. De spelers zouden het mooi vinden als de fanatieke vakken op één deel geconcentreerd worden door bijvoorbeeld Vak 410 boven de F-side te plaatsen. De kritische houding van de Ajax-aanhang wordt door de spelers en de technische staf lang niet altijd begrepen.

Door de supportersclubs werd aangegeven dat de fans het al ruim zeven jaar moeten doen met magere resultaten. Daarbij lijkt het er bovendien soms op dat de Ajacieden zich niet voor de volle honderd procent inzetten. In een reactie hierop zei Ten Cate dat de jonge spelersgroep hiervan de oorzaak is en dat trainers het vaak moeten doen met spelersmateriaal van ‘voor hun tijd’. Ook is een jonge spelersgroep volgens de trainer nog niet altijd in staat om een hele wedstrijd constant te spelen.

Het misschien wel belangrijkste punt dat door de fans werd aangekaart was het gegeven dat spelers slechts zeer zelden een bezoek brengen aan het supportershome. Volgens Ten Cate is het logistiek lastig om na trainingen of wedstrijden naar het honk te komen. Na een wedstrijd willen spelers bijvoorbeeld liever bij familie of vrienden zijn. Wel is afgesproken om aan de selectie een overzicht te overhandigen met daarop de geplande activiteiten. Per geval zal dan bekeken worden of het bezoek binnen het programma past en welke spelers er kunnen komen.

De AFCA Supportersclub zegt in een reactie niet geheel tevreden te zijn over het gevoerde gesprek. De organisatie denkt dat de gesprekken in de toekomst inhoudelijk beter kunnen. Ook zouden de aanwezige spelers meer aan het woord mogen zijn. Nu hield de AFCA Supportersclub er teveel het gevoel aan over dat het om een ‘verplicht nummer’ ging. Het onderwerp Bezoek spelers aan het supportershome komt de volgende keer opnieuw prominent op de agenda te staan. De argumenten van Ten Cate dat het logistiek lastig zou zijn vinden nauwelijks weerklank. De AFCA Supportersclub is van mening dat het supportershome ook of misschien wel juist bedoeld is om supporters en spelers bij elkaar te brengen.

Related posts