Schijnheilige moraalridder Van Dop: Duidelijkheid scheppen over term joden

De grootste schijnheilige van de Domstad en voorzitter van FC Utrecht; Jan-Willem van Dop laat weer eens van zich horen. De man die weigert zijn eigen fans en spelers aan te pakken voor spreekkoren en uitspraken door simpelweg te doen alsof zijn neus bloed, vraagt zich nu plotseling in het openbaar af of de in stadions veelvuldig gebruikte term ‘joden’ niet bestraft zou moeten worden? Sinds 1 januari zijn de clubs zelf verantwoordelijk voor spreekkoren in het stadion en Van Dop ziet dit als een mogelijkheid in de richting van Amsterdam te trappen.

,,Er is ooit een enorme lijst gemaakt van scheldwoorden”, begint Van Dop zijn betoog. ,,De term ‘joden’ stond daar toen niet bij, maar je hoort het wel te pas en te onpas in de Nederlandse voetbalstadions.” Maar nu komt het: ,,Ook onder Ajax-supporters”, vervolgt Van Dop tegenover AD Sportwereld. ,,Zij gebruiken het als een soort geuzennaam. Het zou goed zijn om over die term met clubs onderling duidelijkheid te scheppen. Dat maakt het veel makkelijker om in te grijpen.”

Likkebaarden
Van Dop zit al te likkebaarden bij de gedachten dat hij, nu hij toch verantwoordelijk is voor het spreekoren-gedrag’ in zijn stadion, gemakkelijk het uitvak kan laten ontruimen als hij uit die richting ook maar denkt het woord ‘joden’ te horen. Dat de rest van het stadion ondertussen Sneijder voor ‘Hoerejong’ uitmaakt en sissende geluiden maakt hoort Van Dop dan waarschijnlijk voor het gemak maar weer eens niet.

Van Dop maakt deel uit van de werkgroep veiligheid, waarin verschillende eredivisieclubs zitting hebben. Ook onder meer Ajax, SC Heerenveen en NEC maken deel uit van dat orgaan, dat in de breedste zin van het woord onderzoek doet naar veiligheid in stadions. Van Dop: ,,De eerstvolgende keer dat we met de werkgroep bij elkaar komen, moeten we de nieuwe richtlijnen over scheldwoorden zo nauwkeurig mogelijk afstemmen.”

Wij hebben nog wel enkele woordjes voor meneer van Dop: Schijnheiligert en moraalridder zijn er twee die in ieder geval op deze voorzitter zelf van toepassing zijn!

Related posts