Charisteas: ‘Bij Ajax heb ik het vertrouwen en de warmte altijd gemist’

Angelos Charisteas vertelt deze week in Voetbal International dat hij het nooit echt naar zijn zin heeft gehad bij Ajax. De Griek voelde in Amsterdam niet het vertrouwen van zijn trainers. ,,Bij Ajax heb ik het vertrouwen altijd gemist”, zegt de huidige Feyenoord-spits. ,,Toen ik er twee jaar geleden een contract tekende, was Ronald Koeman daar trainer. Hij zag het wél in mij zitten.”

De situatie veranderde voor Charisteas echter al snel, want Koeman stapte in februari 2005 op. ,,Van zijn opvolger Danny Blind heb ik nooit het idee gehad dat hij blij was met mij. In de weinige wedstrijden die ik mocht spelen, wist ik toch nog wel aardig wat te scoren, maar het was nooit genoeg. Ook Blinds opvolger Henk ten Cate was niet gecharmeerd van me. Ten Cate zei gewoon tegen journalisten: ‘Charisteas is mijn vijfde spits’. Een klap in mijn gezicht.”

Dat hij is mislukt in Amsterdam, heeft volgens de aanvaller vele oorzaken. ,,Ik was een dure speler op het verkeerde moment. Het elftal draaide niet, Koeman stapte op, het voetbal was niet best en op zulke momenten krijgen de aankopen de schuld. Ik had tijd nodig, dat heeft iedere speler die vanuit een andere competitie bij Ajax komt spelen. Toch begon ik goed met een sterke wedstrijd tegen FC Utrecht en een doelpunt in Heerenveen. Daarna ging het twee keer wat minder en meteen was er gezeur. Ik kan goed tegen kritiek, als die maar terecht is. Ik had vaak het gevoel dat sommige spelers nooit iets fout konden doen en andere alles. Nederland is voor spitsen gewoon heel moeilijk.”

Charisteas miste in De Arena ook warmte. “Dat familiaire gevoel dat ik bij Ajax zo miste, heb ik teruggevonden in Rotterdam. Het is een wereld van verschil. Feyenoord is veel warmer dan Ajax. Ik voelde me hier vanaf het eerste moment thuis. In Amsterdam was dat toch anders. In de kleedkamer had je daar groepjes, jonge jongens luisterden niet naar ouderen, want zij speelden toch bij het grote Ajax? Dat arrogante sprak me niet aan. Ik moet er wel bij zeggen dat dat ten goede is veranderd na de komst van Jaap Stam. Ajax is nu als ploeg beter dan vorig seizoen, maar de omstandigheden blijven toch altijd hetzelfde. Ik kijk niet met wrok om, maar het is gewoon een moeilijke club om voor te spelen. Je voelt er altijd druk. Je moet én winnen én mooi voetballen. Bij Feyenoord weet je: als je maar alles geeft, zijn de mensen tevreden.”

Ondanks de commotie die zijn transfer naar Feyenoord teweegbracht, heeft Charisteas geen seconde getwijfeld. “Mijn eerste zorg was gewoon: wegwezen bij Ajax. Nog een half jaar in Amsterdam was misschien wel funest geweest voor mijn carrière. Er bleek genoeg interesse vanuit het Premiership, totdat mijn zaakwaarnemer vertelde dat ook Feyenoord had geïnformeerd. Ik heb een gesprek gehad met Erwin Koeman en dat verliep ontzettend positief. Eigenlijk heeft dat de doorslag gegeven: het feit dat er een trainer was die het wél in mij zag zitten.”


http://www.feyenoordnet.nl/index.php?pageID=2&messageID=10347

Related posts