OM eist zes jaar cel tegen ‘leider’ bestorming ADO-honk

Justitie heeft woensdagmiddag de zwaarste celstraf geëist tot nu toe in de zaak tegen de bestormers van het ADO-honk. D. van der E. wordt ervan beschuldigd de leider te zijn van de groep Ajax-fans die in februari met veel geweld het supportershonk van ADO Den Haag binnenviel, supporters mishandelde en brand stichtte. Volgens de aanklager heeft Van der E. de zeventig Ajacieden bij elkaar geroepen om naar het ADO-honk te gaan. De aanklager verwijt Van der E. poging tot doodslag, openlijke geweldpleging en brandstichting.

De groep Ajacieden moet, volgens het OM, worden beschouwd als een criminele organisatie, waarvan Van der E. de leider is. De 23-jarige Van der E. weigerde zichzelf te verdedigen, ondanks herhaaldelijk aandringen door de rechtbank om toch vooral zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij hield het bij schamper gelach en het schudden van zijn hoofd, toen de aanklager de beschuldigingen voorlas.

Tegen een medestander van hem eiste justitie twee jaar cel. De rechtbank doet in beide zaken over twee weken uitspraak. Tot nu toe hebben 41 Ajacieden terecht gestaan voor de bestorming van het ADO-honk. De meesten zijn veroordeeld tot celstraffen van één tot vier jaar. Er moeten nog enkele verdachten voor de rechter komen.

Related posts