Ajax op zoek naar een controleur: Matusiwa en Højbjerg genoemd

Ajax gaat in de winterse transferperiode op zoek naar een ‘nummer 6’, die als leider voor balans op het middenveld kan zorgen, zo meldt Tim van Duijn van Voetbal International. In zijn artikel laat de journalist de namen van vier spelers vallen, waarvan niet iedereen een concrete of realistische optie is. “De ideale nummer 6 vinden voor dit Ajax lijkt vooralsnog makkelijker gezegd dan gedaan.” Daarnaast wil Ajax echte leiders toevoegen aan de selectie. “Dusan Tadic was de belichaming van een absolute leider, iemand die de discipline strak in de gaten hield en het niet accepteerde als de spelers de teugels lieten vieren.”

Van Duijn noemt voormalig Ajacied Azor Matusiwa (Stade Reims) als het type controleur waar Ajax naar op zoek is. “Ajax informeerde vorig jaar zomer naar Azor Matusiwa (25) zelf, maar concreet werd dat nooit. Of hij nu haalbaar is, is de vraag, mocht de speler een wintertransfer zelf al zien zitten. Zijn contract loopt nog tot 2027. Ajax brengt meerdere opties in kaart.”

Ook  Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham Hotspur) wordt door Van Duijn genoemd. “De Deense middenvelder (28) was in 2020 al eens in beeld, maar koos toen voor Tottenham Hotspur, waar hij nu amper een rol van betekenis speelt. Hij lijkt op dit moment te duur voor Ajax.” Højbjerg ligt in Londen nog tot medio 2025 vast en is volgens Transfermarkt liefst 32 miljoen euro waard.

Volgens Van Duijn is Donny van de Beek geen optie. “Van de Beek is na aanhoudend blessureleed en een gebrek aan wedstrijdritme niet topfit, terwijl Ajax inzet op spelers die er meteen staan. Daarnaast is hij een aanvallende middenvelder, in plaats van de controleur waar zo dringend behoefte aan is. Of Van de Beek nu zelf terug wil naar Amsterdam, is nog afwachten en zal afhankelijk zijn van de andere opties. Daar tegenover staat dat Ajax altijd een speler als Van de Beek wil verwelkomen, omdat hij naast kwaliteit en ervaring ook goed ligt bij het publiek.”

Related posts