Ajax geeft zege in spektakelstuk tegen Marseille uit handen: 3-3

Ajax heeft in eigen huis in een spectaculaire wedstrijd met 3-3 gelijkgespeeld tegen Olympique Marseille. Gezien de situatie rondom de club een redelijke prestatie. Ajax is in lichterlaaie gezet door de pyromaan Sven Mislintat, de solistisch opererende, maar door Jan van Halst en Maurits Hendriks gesteunde directeur voetbalzaken, tegen wie inmiddels een extern onderzoek loopt wegens belangenverstrengeling bij transfers. En tussen die rokende puinhopen moet Maurice Steijn het hoofd koel zien te houden.

Ajax pakte in een knotsgek duel, met de allerhoogste amusementswaarde, weliswaar een punt tegen Olympique Marseille (3-3), maar gaf een 2-0 en een 3-2 voorsprong weg en was bij vlagen weer net zo’n onsamenhangend geheel als tegen FC Twente. Al waren er ook veel aanknopingspunten.

Ten opzichte van het debacle in Enschede wijzigde Steijn zijn elftal op twee plaatsen. De tegen FC Twente goed ingevallen Kenneth Taylor nam de plaats in van Sivert Mannsverk en Borges wisselde stuivertje met Chuba Akpom. Het sorteerde effect, want vanaf het begin stonden de fans vol achter het team. Keeper Jay Gorter(!) leverde de assist aan de razendsnelle Carlos Forbs (1-0) en een ingestudeerde corner leidde tot de fraaie 2-0 van Steven Berghuis.

Het was jammer dat Kenneth Taylor – na een bekeken steekballetje van Forbs – de vrijstaande Brian Brobbey over het hoofd zag, waarna Taylors inzet via Marseille-doelman Pau Lopez over ging. Na terugleggen van Brian Brobbey had de fel spelende Taylor ook de 3-1 op zijn schoen, maar met rechts produceerde hij een afzwaaier. Kort daarvoor had Jonathan Clauss de wedstrijd weer spannend gemaakt door de 2-1 te scoren. Dat die aansluitingstreffer niet eerder viel, was enkel en alleen te danken aan Gorter, die onder meer oog-in-oog met Pierre-Emerick Aubameyang een aantal puike reddingen verrichtte. Het doelpunt van Clauss leidde tot angst bij Ajax, dat opeens een elftal vol onzekere eilandjes werd.

Na rust maakte Steijn een ondubbelzinnig – en voor Mislintat pijnlijk – statement. Met het naar de kant halen van de (net als tegen FC Twente) uiterst zwakke Benjamin Tahirovic en het inbrengen van Silvano Vos reduceerde hij het aantal aankopen in het elftal tot vier. Tahirovic kon op de bank plaatsnemen naast Diant Ramaj, Akpom, Mannsverk, Jakov Medic, Georges Mikautadze, Branco van den Boomen en Gaston Avila. Ogenschijnlijk stuk voor stuk (te) duur betaalde spelers die Ajax (nog) geen centimeter verder hebben geholpen.

De moed van Steijn betaalde zich al na zeven minuten uit, want na een assist van Forbs pikte Taylor dan toch zijn doelpuntje mee (3-2). Na goed voorbereidend werk van Brobbey had Bergwijn de 4-2 moéten maken, maar Lopez was hem de baas. Het bleek een dure misser, want opnieuw Aubameyang zorgde voor de 3-3. Daardoor tankte Ajax slechts een halve liter vertrouwen voor het thuisduel met Feyenoord. Het zal Steijn daarbij nog het meeste deugd doen dat zijn spelers met hun bereidheid op het veld onderstreepten, wat ze verbaal al kenbaar hadden gemaakt: dat zij volledig achter hun geplaagde coach staan.

In de slotfase moest Ajax met tien man verder na rood voor de uitstekend spelende Vos maar hield het team stand. Tijd voor rust en overpijnzing is er niet; Zondag komt Feyenoord op bezoek in de ArenA.

Ajax – Olympique Marseille 3-3 (2-2)
9. Carlos Forbs 1-0
20. Steven Berghuis 2-0
23. Jonathan Clauss 2-1
38. Pierre-Emerick Aubameyang 2-2
52. Kenneth Taylor 3-2
78. Pierre-Emerick Aubameyang 3-3

Opstelling Ajax:
Gorter; Gaaei, Šutalo, Hato, Sosa; Tahirović (46.Vos), Berghuis (85.Van den Boomen), Taylor; Forbs (90.Ávila), Brobbey (85.Akpom), Bergwijn (90. Medić)

Opstelling Olympique Marseille:
López; Clauss, Mbemba, Gigot, Renan Lodi (80.Balerdi); Ounachi, Rangier, Kondogbia (65.Vitinha), Harit (80.Régis Mughe); Ndiaye (65.Veretout), Aubameyang (80.Correa)

Related posts