Ajax boekt moeizame zege op NEC: 1-0

Ajax blijft in de race voor de landstitel. Het elftal van John Heitinga worstelde 52 minuten lang tegen NEC Nijmegen, maar won alsnog door een treffer van Mohammed Kudus. Bij de aftrap van de wedstrijd was al bekend dat alle concurrenten (nipt) hadden gewonnen. En dus moest Ajax – met de Klassieker op komst (19 maart) – weer in de achtervolging.

Vanaf de eerste minuut wist Ajax de bezoekers terug te dringen. Bij vlagen werd er uitstekend gecombineerd, maar ontbrak het aan de absolute scherpte in de eindfase. Berghuis creëerde de eerste grote kans, maar zag zijn geplaatste afstandsschot uiteenspatten op de lat.
Op een poging van Jurriën Timber na gaf NEC echter nog maar weinig weg voor rust. Als Ajax er al doorheen kwam, stond Cillessen zijn mannetje. Aan de andere kant was NEC soms dreigend, vooral via Landry. Zijn inzet was echter te zacht om Ajax-keeper Geronimo Rulli te verontrusten. Het zou ook te veel van het goede zijn voor de ploeg van Rogier Meijer, die er wel voor zorgde dat de Amsterdammers voor het eerst onder het bewind van Heitinga met een licht fluitconcert naar de kleedkamer gingen. Naast Cillessen was ook Schöne nodig om het NEC-doel schoon te houden. De oud-Ajacied bracht redding op een inzet van Bergwijn. Daarbij verzwikte hij zijn enkel en na rust keerde de Deen niet meer terug op het veld. Zonder Schöne was NEC in de tweede helft niet in staat de 0-0 stand vast te houden. Dusan Tadic profiteerde optimaal van een onhandig moment in de defensie van de bezoekers, waarna Kudus de bal van een paar meter voor de goal langs de kansloze Cillessen tikte. Naast dat Ajax geen kansen wist te krijgen, had NEC nóg meer moeite om voor de goal van de prima spelende Geronimo Rulli te komen. Het bleef nog even spannend tot het einde, maar uiteindelijk zegevierden de Ajacieden met een moeizame 1-0 zege. Daardoor maakt de regerend landskampioen geen fout in de strijd om de landstitel.

Ajax – NEC 1-0 (0-0)
’52 Kudus 1-0

Scheidsrechter: Kamphuis
Toeschouwers: 53,094
Gele kaarten: Kudus (Ajax), Van Rooij, Baldurson, Tannane (NEC)

Opstelling Ajax: Geronimo Rulli, Devyne Rensch, Jurrien Timber, Calvin Bassey, Owen Wijndal, Steven Berghuis (Kenneth Taylor 67′), Edson Álvarez, Davy Klaassen (Florian Grillitsch 90+2′), Mohammed Kudus (Francisco Conceição 90+4′), Dusan Tadić, Steven Bergwijn (Brian Brobbey 67′).

Opstelling NEC: Cillessen; Van Rooij, Márquez, Sandler, El Karouani; Schöne (Baldursson 46′), Tannane, Proper; Tavsan, Dimata, Mattsson.

Related posts