Ajax onderuit in zinderende bekerfinale: 2-1

Ajax heeft zondag geen beslag weten te leggen op de KNVB beker. Nadat Ryan Gravenberch de openingstreffer scoorde en Noussair Mazraoui tekende voor de 2-0 (afgekeurd wegens buitenspel) ging het aan het begin van de tweede helft mis voor de ploeg van Ten Hag. Érick Gutiérrez kopte van dichtbij binnen uit een verlengde vrije trap en Cody Gakpo maakte het met een geplaatst afstandsschot van zeventien meter af, en die klap kwamen de Ajacieden niet meer te boven.

Een finale in De Kuip, met aan beide kanten zo’n 17500 supporters van de nummers één en twee van Nederland. Het klinkt als het recept voor een heerlijke voetbalavond, en dat bleek het ook te worden. Al vanaf ruim voor de aftrap lieten de fans zich aan één stuk door horen en dat hield tijdens de wedstrijd van beide kanten voortdurend aan. Uiteraard was het het gezang van PSV dat na de wedstrijd het langst bleef klinken, maar ook aan de Ajacieden op de tribunes heeft het zeker niet gelegen. Het was de vierde keer dat beide teams elkaar troffen in de finale van de KNVB-beker en de voorgaande driemaal was Ajax de sterkste geweest. De ploeg van Ten Hag had in deze finale het voordeel van een rustige aanloop, waar PSV donderdag nog in de Conference League had gespeeld tegen Leicester City en daarbij flink diep was gegaan en een grote teleurstelling had geïncasseerd. Echter golfde de wedstrijd op en neer en het was Ajax wat de voorsprong pakte via Ryan Gravenberch. Het overwicht en de betere kansen bleven voor Ajax. PSV kwam wel af en toe onder de druk uit, maar heel grote kansen leverde dat niet op, buiten een doelpunt van Eran Zahavi, dat werd afgekeurd vanwege buitenspel. Dat lot trof ook de 0-2 van Ajax vlak voor rust. Noussair Mazraoui schoot de bal buiten bereik van Mvogo in het doel, maar Higler en zijn team hadden gezien, dat iets eerder in de aanval Dusan Tadic net buitenspel had gestaan. PSV kwam daarna sterk uit de kleedkamer en binnen twee minuten pakte het een 2-1 voorsprong. Ajax leek nog langszij te komen maar de treffer van Klaassen werd afgekeurd wegens buitenspel. Uiteindelijk tikte de tijd weg en Ajax bleek niet in staat om er nog een verlenging uit te slepen. Een bittere pil maar de komende weken kan het nog worden rechtgezet als Ajax wel als winnaar uit de strijd komt in de strijd om de landstitel.

PSV – Ajax 2-1 (0-1)

’23 Gravenberch 0-1
’48 Gutierrez 1-1
’50 Gakpo 2-1

Scheidsrechter: Makkelie
Toeschouwers: 47.500
Gele kaarten: Gotze (PSV), Martinez, Gravenberch (Ajax)

Opstelling PSV: Mvogo, Mauro, Teze, Ramalho, Max; Sangaré, Gutiérrez, Joey Veerman, (/68 Bruma), Mario Götze; Cody Gakpo, (/68 Doan), Eran Zahavi (/81 Vertessen)

Opstelling Ajax: Maarten Stekelenburg, Noussair Mazraoui, (/72 Sebastien Haller), Jurrien Timber, Lisandro Martínez, Daley Blind, Edson Álvarez, (/72 Perr Schuurs), Davy Klaassen, (/86 Mohammed Kudus), Ryan Gravenberch, Steven Berghuis, (/85 Mohamed Ihatarren), Brian Brobbey, Dusan Tadic.

Related posts

1 Comment

Comments are closed.