Blunderende Onana zegt schijt te hebben aan reactie supporters: Ten Hag neemt andere stelling aan over doelman

André Onana is niet onder de indruk van de kritiek op zijn prestaties. De doelman van Ajax ging zaterdag tegen Sparta Rotterdam opnieuw flink in de fout en gaf daarmee de openingstreffer weg aan de bezoekers. Ajax wist de wedstrijd te kantelen (2-1) en na afloop van de zege geeft Onana een markant interview aan ESPN, waarin hij duidelijk maakt dat de kritiek van de buitenwereld hem totaal niks doet: “I don’t give a shit”, aldus de doelman.

Onana maakt een onzekere indruk sinds zijn terugkeer van een dopingschorsing. De Kameroener blunderde gedurende de Afrika Cup al tegen Burkina Faso en ging ook in de fout namens Ajax tegen Benfica in de Champions League: hij zat mis bij een vrije trap van Alejandro Grimaldo, waardoor Darwin Núñez de beslissende 0-1 kon binnenkoppen. Vorige week zondag tastte Onana tegen FC Groningen (1-3 zege) mis bij een uithaal van Jörgen Strand Larsen, waardoor Groningen op voorsprong kwam. Daar kwam zaterdag een verkeerde pass bovenop die werd onderschept door Sparta, waarna Joeri de Kamps scoorde.

“Ik wilde de bal naar Ryan spelen. Voetbal draait om keuzes. Ik maakte mijn keuze, maar die was verkeerd. Dat is het voetbal. Je leert van je fouten”, reageert Onana op zijn fout. In de studio van ESPN laat Marciano Vink weten weinig van de uitleg te geloven. “Hij zegt dat hij een foute keuze maakte en naar Gravenberch wilde spelen, maar je wilde dat helemaal niet. Je lult er nu eigenlijk omheen. Je wilde de eerste aanspelen (Edson Álvarez, red.) en je raakte ‘m verkeerd, waardoor de bal naar Gravenberch ging. Geef dat gewoon toe.”

Onana erkent dat hij in mindere vorm steekt, maar is naar eigen zeggen nog steeds dezelfde keeper als voor zijn schorsing. “Je kunt niet altijd winnen. Je moet soms fouten maken. Daar word je sterker van. Ik heb een zwaar jaar achter de rug. Dit maakt me alleen maar sterker”, geeft hij aan. Gefluit van een deel van de supporters van Ajax raakt Onana niet. “Om eerlijk te zijn boeit het me niet. Het boeit me totaal niet. Mensen mogen zeggen wat ze willen. Ik weet wie ik ben en ik weet wat ik voor deze club heb gedaan. Het belangrijkste is wat ik kan doen. Ze kunnen zingen, ze kunnen janken, ze kunnen doen wat ze willen, I don’t give a shit.”

“Er is veel gebeurd”, blikt Onana terug. “Het was een zwaar jaar voor me. Ik ben blij om terug te zijn.” Verslaggever Hans Kraay junior vond Onana voorheen bij de beste tien keepers ter wereld horen en vraagt zich in het interview af of dat nog steeds geldt, gezien hij wel een andere Onana ziet. “Ik maak me niet druk om een van de beste vijf of tien keepers ter wereld te worden. Ik weet dat ik mijn niveau zal halen. Ik weet dat ik niet in topvorm ben nu. Ik heb lange tijd niet gespeeld. Dat is de waarheid. Mensen mogen zeggen wat ze willen, dat boeit me niet. Als je boos op me bent of juist blij met me, is dat jouw probleem. Ik luister alleen naar de kritiek van de technische staf. Verder kunnen ze zingen of janken, I don’t give a shit. Het is mijn leven. Laat mij m’n eigen verhaal schrijven. Laat ze zeggen wat ze willen, geen probleem. Ik houd nog steeds van ze.”

De uitspraak I don’t give a shit zorgt voor verdeeldheid in de studio van ESPN. Kenneth Perez en Hugo Borst lijken de onverschilligheid wel te kunnen waarderen, maar Marciano Vink en Kees Kwakman niet. “Als je Joël Drommel ziet na een fout, staat hij er vaak als een geslagen hond. Onana staat er met een instelling van: fuck it, ik ben er nog steeds”, zegt Perez met enige bewondering. “Hij zegt een moeilijk jaar te hebben gehad en dat moet je misschien niet onderschatten. Maar dat maakt uiteindelijk niet uit, want het eindproduct is de wedstrijd en wij beoordelen hem op de wedstrijd.”

De houding van Onana kan Vink niet bekoren. “”Dat soort uitspraken, I don’t give a shit richting de supporters, dat hoeft niet. Je kan het misschien wel vinden, maar als je nu weer de kans krijgt om te keepen, vind ik dat je wat meer respect moet tonen.” Daar is Kwakman het mee eens. “Na wat er allemaal gebeurd is, mag je gerust een beetje nederig zijn naar Ajax. Het is heel goed dat hij geen last heeft van het uitfluiten. Ik erger me aan hoe hij die bal inspeelt.” Borst noemt Onana echter ‘de ideale prof’. “Hij heeft er volledig schijt aan. Hij ligt er niet wakker van dat hij soms naast de bal grijpt of het verkeerde pilletje pakt. That’s life. En hij zit volgens mij met zijn hoofd al in Milaan.”

De nieuwe fout van André Onana in het doel van Ajax heeft ook het vertrouwen van Erik ten Hag duidelijk geen goed gedaan. Opmerkelijk is dat Ten Hag na de wedstrijd tegen Sparta een compleet andere toon aanslaat dan daarvoor over Onana, wiens positie lijkt te wankelen. Maarten Stekelenburg keerde zaterdag voor het eerst sinds augustus terug in de wedstrijdselectie van Ajax. Ten Hag kreeg vlak voor het duel met Sparta de vraag of Onana rekening moet houden met de concurrentie van Stekelenburg. “Daar is nu helemaal geen sprake van”, zei de coach stellig tegen Hans Kraay junior, om daar rotsvast aan toe te voegen: “André Onana is onze onbetwiste nummer één.” Na afloop kreeg Ten Hag een zeer vergelijkbare vraag over de basisplek van Onana. “Komt het moment dichterbij dat je Onana niet meer als eerste keeper ziet?”, vroeg Mike Verweij. De stelligheid van Ten Hag vóór het duel maakte zichtbaar plaats voor een weifelende houding. “Nou… dat is…”, stamelde de coach al hoofdschuddend. “Wij hebben denk ik een goed keepersbestand, dat is duidelijk. Daar is concurrentie.” Naast Stekelenburg behoort daartoe ook Remko Pasveer, die volgens Ten Hag nog even nodig heeft om te herstellen van zijn vingerblessure.

Ten Hag benadrukt wel dat Onana in zijn ogen een topkeeper is. “Hij kan geweldig keepen. Dat blijft ook zo, alleen hij zal er keihard voor moeten werken om weer op het niveau te komen wat wij allemaal van hem hebben gezien.” De laatste tijd regent het tegengoals voor Ajax. “Waar het aan ligt? Als we zulke fouten maken als vanavond, tja… dat hoort niet op dit niveau. En zo kan ik er een aantal benoemen die we de afgelopen weken hebben begaan. Veel ligt in de concentratie, maar dat kan niet.”

Of Onana ook aanstaande zondag op doel zal staan als Ajax de bekerfinale in De Kuip tegen PSV speelt valt te betwijfelen. De eigen aanhang zal Onana uitkotsen en zich tegen hem keren. Ten Hag moet bedenken of hij zo’n situatie wel wil creëren voor zijn team. Door Stekelenburg op doel te zetten zal de flow van de supporters een stuk positiever zijn en zal dit ook het team waarschijnlijk alleen maar ten goede komen.

Volgens het Algemeen Dagblad mag Onana van geluk spreken dat het voor Ten Hag nog kiezen tussen ’twee verschillende kwaden’ lijkt. ‘De ervaren reserves Stekelenburg (39) en Tyton (35) missen al minimaal een half jaar ritme, terwijl de jonge Gorter (21) juist ervaring op het hoogste niveau ontbeert. En Pasveer? Die heeft na zijn gebroken vinger nog zeker een paar weken nodig om weer te kunnen keepen.

Related posts