Ajax wint ook thuis van Lille en gaat naar volgende ronde Europa League

Ajax heeft zich geplaatst voor de laatste zestien van de Europa League. Na de eerdere 1-2 zege in Frankrijk werd er donderdagavond in de Johan Cruijff ArenA met dezelfde cijfers gewonnen.

Bij Ajax keerde Ryan Gravenberch terug in de basis. De 18-jarige middenvelder miste het heenduel door een schorsing. Devyne Rensch, ook pas 18 jaar, en Daley Blind waren de vleugelverdedigers van Ajax. Zij vervingen de geblesseerde Noussair Mazraoui en Nicolás Tagliafico. Dusan Tadic startte als spits in plaats van de per abuis niet ingeschreven Sebastien Haller. Bij Lille begon voormalig Ajacied Sven Botman opnieuw vanaf de aftrap.

Ajax kende de counterende kwaliteiten van de tegenstander uit Noord-Frankrijk, maar toch ging het in de prille beginfase een aantal keren bijna mis. Maarten Stekelenburg moest een paar keer handelend optreden, en deed dat bekwaam. Toen Stekelenburg kansloos was, schoot Lisandro Martínez hem te hulp: De verdediger haalde een bal van de lijn.

Met die matige start in het achterhoofd was het extra lekker voor de ploeg van Ten Hag dat die na een kwartier de leiding nam. Op aangeven van Dusan Tadic knikte Davy Klaassen scherp de bal erin. Even werd er nog geschreeuwd om een overtreding, maar dat bleek ten onrechte. Botman gleed uit na een duwtje van Blind, maar van een overtreding was geen sprake: 1-0.

Na een halfuur voetbal had Rensch de tweede treffer voor Ajax op zijn schoen. Maar hij kwam net tekort. In plaats van een treffer wachtte Rensch een blessurebehandeling na een harde botsing met keeper Mike Maignan. Beide spelers konden door.

Ook in de tweede helft had Ajax de zaken achterin niet goed onder controle. Weah glipte er opnieuw doorheen, maar de zoon van de legendarische George Weah schoot te zacht in om de ervaren Stekelenburg te verrassen.

In de 55e minuut besloot Ten Hag voor de eerste keer te wisselen. Brian Brobbey, de man van de winnende goal in Lille, verving Antony. Lille bleef gevaarlijk. Na 20 minuten in de tweede helft liet Ajax in aanvallend opzicht ook weer van zich horen. Tadic wilde keeper Maignan verrassen met een lobje, maar dat miste hoogte en snelheid. Brobbey bediende seconden later Klaassen, maar een afronding met de borst was net wat te lastig.

Nadat David Neres uit kansrijke positie te zacht had ingeschoten, viel twaalf minuten voor tijd dan toch de gelijkmaker. Na een domme overtreding van Lisandro Martinez op Jonathan David oordeelde de VAR dat de arbiter moest gaan kijken. Die gaf een penalty. Het betekende de 1-1 van Yazici.

Lille had plotseling nog voor één doelpunt nodig om een verlenging af te dwingen. Zover kwam het niet, want vlak voor tijd bediende Brobbey ploeggenoot Neres voor de bevrijdende tweede Ajax-goal.

Door het bereiken van de volgende ronde is Ajax in ieder geval al een stap verder gekomen dan vorig seizoen. Toen bleek in dezelfde fase van de Europa League Getafe te goed en vooral te sluw. In 2017 haalden de Amsterdammers onder leiding van Peter Bosz de finale van de Europa League. De met 2-0 verloren wedstrijd tegen Manchester United is voorlopig de laatste grote finale in de geschiedenis van de club.

De basiself

Een banner op Zuid als steun aan Sebastien Haller:
Tu es notre attaquant, inconditionnellement ( je bent onvoorwaardelijk onze aanvaller )

Jonkie Jurien Timber speelt alsof hij er al jaren speelt

De onverzettelijke Gravenberch

Over onverzettelijkheid gesproken: Edson Alvarez!

Antony moet oppassen als hij bijna een pingel veroorzaakt

Klaassen scoort de 1-0!

En bedankt aangever Tadic

In de 2e helft toch een pingel op melding van de VAR als Martinez zich laat verleiden tot een overtreding

Stekelburg zit mis: 1-1

Brobbey komt dan voor Antony

Neres kopt de bevrijdende 2-1 binnen

In close up de treffer

Yes: hij is helemaal terug!

Feesie!

Lachende gezichten na afloop: ronde verder tegen de nummer 1 van Frankrijk!

Ajax – Lille OSC 2-1 (1-0)
1-0 Davy Klaassen (15′)
1-1 Yusuf Yazici pen. (77′)
2-1 David Neres (88′)

Opstelling Ajax:
Stekelenburg; Rensch, Timber, Martínez, Blind; Álvarez, Klaassen, Gravenberch (90. Kudus); Antony (55.Brobbey), Tadic, Neres (89.Idrissi).

Opstelling Lille OSC:
Maignan; Celik (62.Pied), Djalo, Botman, Bradaric; Ikoné (62.Araujo), Sanches, Xeka (69.Soumaré), Bamba (62.David); Yazici, Weah.

Related posts