Ajax met flink gewijzigd elftal langs AZ in de beker: 0-1

Ajax blijft dit seizoen in de race voor drie hoofdprijzen. Ajax staat bovenaan in de Eredivisie, vervolgen het Europa League-avontuur komende maand tegen Lille en plaatste zich via een zege bij AZ (0-1) ook voor de kwartfinales van de KNVB-beker. De enige doelpuntenmaker van de wedstrijd was Zakaria Labyad.

Erik ten Hag had maar liefst acht andere basisspelers in vergelijking met de gewonnen Klassieker (1-0) van afgelopen zondag. Alleen Nicolas Tagliafico (hij was ook aanvoerder), Quincy Promes en Ryan Gravenberch hadden hun ’startbewijs’ behouden.

Beide ploegen kregen in de eerste tien minuten in het winderige Alkmaar een aardige kans op de openingsgoal. Albert Gudmundsson kreeg een enorme schietkans op aangeven van Calvin Stengs, maar joeg de bal hoog over. Aan de overkant zag Promes zijn schot na een fraaie actie vanaf de linkerkant op de verre paal uiteenspatten.

Myron Boadu zette halverwege de eerste helft Maarten Stekelenburg aan het werk. De doelman speelde voor het eerst sinds 10 maart 2011 weer eens een officiële wedstrijd voor Ajax. Ajax trok het spel gaandeweg meer naar zich toe en was gevaarlijk via Jurgen Ekkelenkamp en Perr Schuurs. De goal kwam er tien minuten voor rust via Zakaria Labyad. AZ-doelman Marco Bizot moest lossen op een schot van Ekkelenkamp, redde knap op de rebound van Promes, maar was kansloos op de poging van Labyad: 0-1.

Na rust sloegen beide trainers aan het wisselen en kwamen er steeds meer vertrouwde gezichten binnen de lijnen. Ten Hag bracht Sébastien Haller, Davy Klaassen en Dusan Tadic, waar AZ-coach Pascal Jansen (genoodzaakt door de achterstand) Sugawara, Martins Indi en Karlsson naar het front stuurde.

Klaassen kreeg een goede schietkans op 0-2, terwijl Boadu bij de tweede paal uit een prima voorzet van Karlsson de 1-1 net niet binnen kon tikken. Even later scoorde Boadu na een uitstekende vrije trap van Teun Koopmeiners wel, maar had Kamphuis goed gezien dat de AZ-spits zijn arm had gebruikt om Stekelenburg te passeren. Geen gelijkmaker dus. Daar leek de spits een klein kwartier voor tijd wel naar op weg, toen hij vrije doortocht leek te krijgen richting Stekelenburg. Ware het niet dat de international (onterecht) werd afgevlagd voor buitenspel. Gravenberch, die zondag zo fraai verantwoordelijk was voor de driepunter tegen Feyenoord, was in de slotfase dicht bij de 0-2, maar zag zijn pegel tegen de paal belanden. Met ook Hakon Evjen nog binnen de lijnen ging AZ op jacht naar de 1-1, maar die viel niet meer.

Ajax gaat zondag in Sittard tegen Fortuna proberen de koppositie in de Eredivisie te verstevigen. Zaterdagavond wordt bekend wie de tegenstander wordt in de kwartfinale van het bekertoernooi.

Ten Hag had zijn ploeg op maar liefst acht plaatsen gewijzigd. Zo was er eindelijk de terugkeer van Neres

Ook een basisplaats voor Alvarez

En Maarten Stekelenburg op doel

Rensch als rechtsback

Labyad in de spits in plaats van Haller

En Promes als linksbuiten in plaats van Tadic

Nico was tot aanvoerder gebombardeerd

Gravenberch wel weer in de basis nadat hij zondag nog uitviel met een rugblessure

Labyad scoort, na wat later bleek, de enige treffer

Tijd voor een klein feestje

Schuurs had zijn handjes vol aan Boadu

Die rushes van Heres langs de zijlijn hebben we, ondanks Antony, wel lang gemist

Ekkelenkamp in duel met Letschert

In de tweede helft kwamen onder andere Tadic, Klaasen en deze Haller

AZ-Ajax 0-1 (0-1)
34. Zakaria Labyad 0-1

Opstelling AZ:
Bizot; Hatzidiakos, Letschert, Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø, Clasie, Stengs; Gudmundsson, Boadu, Aboukhlal.

Opstelling Ajax:
Stekelenburg; Rensch (61. J. Timber), Schuurs, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Ekkelenkamp (61. Klaassen), Gravenberch; Neres (46. Haller), Labyad (79. Tadić), Promes.

Related posts

1 Comment

  1. EugAjax

    Dit is een mooie en terechte overwinning. Eenhoorn keek je mee. Als zelfs de tweede keus van Ajax jullie te machtig is misschien dan iets minder hoog van de toren blazen……

    Ajax speelde niet wervelend toch kon ik zeker in eerste helft genieten van het druk zetten. Gravenberch blijft top.

    En ere wie ere toekomt Labyad schiet ons weer een ronde verder.

    Soms is het ook wel lekker een wedstrijd zonder de VAR ?

Comments are closed.