UEFA wil dat KNVB Europese tickets op sportieve gronden toewijst

De UEFA besprak donderdag in een videoconference met de 55 nationale bonden wat er met het oog op de coronacrisis met het voetbalseizoen moet gebeuren. Sommige competities kunnen door de coronacrisis niet afgemaakt worden en dat geldt ook voor de Eredivisie. Tijdens het overleg werd duidelijk dat de UEFA er zoveel mogelijk op aandringt bij de nationale bonden om de competities indien mogelijk af te maken. Als dat niet kan, zoals in Nederland, moeten de tickets voor de Champions League en de Europa League “op sportieve gronden” worden toegewezen, aldus de bond. De KNVB buigt zich nu over scenario’s om het Eredivisie-seizoen te beëindigen en gaat daar vrijdag met de clubs over in gesprek.

Een van de opties was om het seizoen ongeldig te verklaren, maar dat lijkt door de oproep van de UEFA van de baan. De Europese voetbalbond wil dat de tickets voor de clubtoernooien verdeeld moeten worden op basis van prestaties in het huidige seizoen. Als de KNVB inderdaad besluit de huidige stand als eindstand te hanteren, dan gaat koploper Ajax waarschijnlijk de groepsfase van de Champions League in en begint nummer twee AZ in de voorronde. Feyenoord en PSV zullen zich als nummers drie en vier tevreden moeten stellen met een plek in de Europa League.

Nog een discussiepunt wordt welke club als vijfde Nederlandse vertegenwoordiger Europa in gaat. Willem II heeft daar via de ranglijst recht op, maar FC Utrecht maakt als bekerfinalist eveneens aanspraak. Bovendien heeft Utrecht als nummer zes een wedstrijd minder gespeeld dan Willem II, drie punten achterstand en een beter doelsaldo. De UEFA laat de precieze verdeling van de tickets verder aan de nationale bonden zelf.

Ook een belangrijk punt wordt de promotie en degradatie. De Europese voetbalbond doet daar geen uitspraken over en dus is het aan de KNVB om daar besluiten over te nemen.

Related posts