Ajax schakelt PAOK uit en treft APOEL Nicosia in play-offs Champions League

Ajax heeft de play-offs van de Champions League bereikt door PAOK Saloniki met 3-2 te verslaan in de eigen Johan Cruijff Arena. Allerminst makkelijk ging het echter niet voor de formatie van Erik ten Hag en de opluchting was dan ook groot na het laatste fluitsignaal.

Ajax begon sterk aan de wedstrijd en kreeg via Donny van de Beek de kans op de openingstreffer maar ook PAOK liet zien dat het dolgraag de play-offs van de Champions League wilde bereiken. De Grieken kwamen er soms gevaarlijk uit en het was Biseswar die PAOK in de 23ste minuut op voorsprong schoot. Na een half uur kreeg Ajax de kans op de gelijkmaker want scheidsrechter Craig Pawson kende Ajax een strafschop toe na een overtreding op Neres. Dusan Tadic zag zijn inzet echter gekeerd door doelman Alexandros Paschalakis. Vlak voor rust was het opnieuw raak na een handsbal van PAOK en opnieuw eiste Tadic de bal op en schoot de toegekende strafschop nu wel binnen: 1-1.

In de tweede helft kreeg Ajax maar geen grip op het spel en het was opnieuw PAOK dat er gevaarlijk uitkwam. Ten Hag had inmiddels Marin in de kleedkamer achtergelaten en vervangen door Dest die de plaats van Mazraoui innam die op zijn beurt doorschoof naar het middenveld. Pelkas kon van dichtbij net niet afdrukken en na balverlies van Dest speelde PAOK het in een vier-tegen-twee-overtalsituatie(!) dramatisch slecht uit. Aan de andere kant had Neres de 2-1 op zijn schoen maar zijn schot ging naast. In de 78e minuut zorgden Ziyech en Tagliafico voor wat lucht want een strakke corner werd door Tagliafico ingekopt en de voorsprong was een feit. Toen Ajax daarna opnieuw een strafschop kreeg omdat Tagliafico naar de grond werd getrokken schoot opnieuw Tadic raak, 3-1. Biseswar maakte met een late aansluitingstreffer voor PAOK nog even spannend maar na het laatste fluitsignaal heerste er vooral opluchting bij Ajax dat in PAOK opnieuw een stugge tegenstander trof. Ajax neemt het in de play-offs op tegen Apoel Nicosia uit Cyprus, dat het Azerbeidzjaanse Qarabag over twee duels wist te verslaan.

Ajax – PAOK 3-2 (1-1)

’23 Biseswar 0-1
’43 Tadic 1-1 (pen)
’79 Tagliafico 2-1
’85 Tadic 3-1 (pen)
’93 Biseswar 3-2

Scheidsrechter: Pawson (Eng)
Toeschouwers: 53.942
Gele kaarten: Martinez, Dest, Onana (Ajax), Pelkas, El Kaddouri, Paschalakis, Giannoulis, Leo Matos (PAOK)

Opstelling Ajax: Andre Onana, Noussair Mazraoui, Joel Veltman, Lisandro Martínez, Nico Tagliafico, Razvan Marin, (/46 Serginho Dest), Daley Blind, Donny van de Beek, (/89 Dani de Wit), Hakim Ziyech, Dusan Tadic, David Neres (/78 Klaas-Jan Huntelaar)

Opstelling PAOK: Paschalakis; Matos, Crespo, Varela, Giannoulis; Jaba, (/71 Limnios). Esiti, (/82 Misic), Kaddouri, Biseswar; Pelkas (/63 Swiderski), Akpom.

Related posts

29 Comments

  1. a.p.

    jammer dat ik zelf niet bij kon zijn
    ik ben heel blij.
    onze aanvoerder KLASSE en ook interview in het Nederlands. ik ben heel.blij!

  2. Charka53

    Gefeliciteerd allemaal wat was het spannend en wat ging het moeizaam dit kan en moet toch wat beter willen we weer zo’n mooi CL jaar krijgen .

  3. Indojood

    Het middenveld staat al vanaf de voorbereiding niet goed. Blind is onder druk kwetsbaar en Marin kan het hogere niveau (nog) niet aan. Vd Beek is wel gevaarlijk achter de spits maar bij balverlies staan we bijna altijd 1 tegen 1. Dit is onacceptabel. Marin moet meer inzakken richting Blind en het team als geheel moet veel hoger spelen. Anders gewoon klassiek driemans middenveld met de punt naar achteren en zonder een tien. Zo kan je counters en balverlies afvangen.

    1. Valentino

      Marin speelde vandaag gewoon een hele goede eerste helft. Zowel aanvallend als verdedigend fel in de duels.

      1. De Nees

        Lijkt of je een andere wedstrijd hebt gezien Valentino. Marin is me amper opgevallen, ja mss bij de 0-1 waar o.a. hij te traag reageerde waardoor Biseswar kon aanleggen voor die punter. Hij kan zichtbaar nog niet aanklampen aan de snelheid en niveau bij Ajax daarom nog een pas op de plaats voor hem, maar goed was het zeker niet.

    2. djazzvb

      Ik ben van mening dat het middenveld te ver naar voren speelt, Blind moet een beetje zoals Frenkie altijd deed gaan spelen, een stukje naar achter en verdelen. Ik ben nogsteeds geen fan van Marin, die heeft nog geen een wedstrijd iets laten zien, in mijn ogen tot nu toe een misaankoop. Gelukkig zijn we wel door naar de volgende voorronde en ga ik mijn best doen een kaartje te bemachtigen voor de thuis wedstrijd! Voor de rest speelde de selectie goed, ik vind dat Veltman niet in het centrum thuis hoort. Hoop dat die Alvarez snel kan gaan spelen en dan het liefst als CV, en dan denk ik dat Ajax dit seizoen een goed team heeft! ❌❌❌

    3. Iamsterdam2015

      Dat is inderdaad de essentie van wat we gisteren hebben gezien. Op een par vlagen na in de wedstrijd liep het niet helemaal soepel en zoals het hoorde. Goed verwoord, kon het zelf niet beter zeggen. Echter denk ik dat we ook rieël moeten zijn en realiseren dat we “ pas” een paar weken onderweg zijn. We missen wel mathijs en frenky en om die plekken op te vangen en die spelers daar te laten “ wennen” kost tijd. Tijd wat je niet hebt. Daar kan niemand wat aan doen maar als ik zie wat er nu nog bij Ajax zit en wat is gebleven ( Donny waarschijnlijk ook) hebben we gewoon een beesten team. Die Marin is echt goed die komt er wel en straks is Alvarez klaar voor zijn plekje. Deze pot geeft ondanks het mindere spel ook kracht vertrouwen en moet. Want als je dit soort potjes wint dan ben je goendop weg. Tadic mist een pingel en gast gewoon dapper voor nog een poging. Dat is ballen hebben. Ik heb er vertrouwen in, jij denk en meerdere hoop ik ook.

  4. -buitenkantje rechts-

    Billenknijpen bij iedere trap naar voren van de Grieken..
    Middenveld (Donny) stond veel te hoog. Hetzelfde euvel als in voorgaande wedstrijden.. ieder balverlies of counter betekent dan een gevaarlijke situatie. Zelfs 5 tegen 2 een keer! Dat de Grieken dat niet beter uitspeelde hield ons in dde wedstrijd. Ik vind Biseswar bij de Grieken erg goed spelen. Komt ook uit de Ajaxjeugd hè..
    Bij Ajax geen echte uitblinkers.. Ziyech wisselde briljante momenten af met lichtzinnig balverlies. Tadic was overal behalve in de spits. Donny had meer controlerend moeten spelen.. Mazraoui op het middenveld geen succes. Inde 2e helft moest hij regelmatig Dest bijstaan die slecht inviel en ook verkeerd ( te hoog) gepositioneerd stond. Onze CV zijn niet afgestemd. Veltman koppend verdedigend weer in de fout.. Blijf het zeggen en zien. Op CL niveau komt hij tekort..keer op keer. Martinez speelde erg goed! Geweldig spelertje.. gif in combinatie met een goed inzicht en techniek. Blind zwak.. Neres nog niet de ouwe.

    Advies aan TH:
    Traoré in de spits een kans geven en Schuurs met Martinez een koppel laten vormen.. Tadic op links en Ziyech op rechts.. Middenveld met Donny, Blind en Eiting, waarbij Blind en Eiting controlerend spelen en Donny wat meer vooruit geschoven.
    Gewoon Mazraoui op rechts en Fico op links.
    Zo 10 wedstrijden laten staan.. Rouleren bij zekere stand met andere spelers.

      1. -buitenkantje rechts-

        Multi functionaliteit kan ook een nadeel zijn. Het is makkelijk dat je op meerdere posities uit de voeten kan, maar je moet je specialiseren.
        Nu speelt Mazraoui dan weer back..dan weer middenvelder met een opdracht. Dat kan gewoon niet en dat zie je ook nergens bij andere ploegen.
        Gewoon Mazraoui back met Dest als vervanger..
        Hetzelfde geldt voor Veltman vind ik.. Hij is back, maar ook CV? Ik vind hem als CV meer geschikt, zolang hij zich niet met de opbouw hoeft te bemoeien. Tegenhouden en afgeven en hopen dat er geen gevaarlijke voorzetten en corners van de zijkant komen, want dan heb je niks aan Veltman. Voor back is hij te traag..heeft hij geen actie naar voren en een matige voorzet.
        Dus ook tegen Veltman zeggen: Jij bent CV.. Dat is jouw positie. Ga de concurrentie maar aan met Alvarez, Martinez, Schuurs.
        Blind ook zo’n verhaal.. Is blind linksback? CV? of middenvelder. Vorig seizoen zeer verdienstelijk duo met de Ligt op CV.. Waarom niet gewoon zo gelaten? Je hoeft dan alleen de Ligt te vervangen.. Dus pas Schuurs of Alvarez in..Desnoods Veltman of Pierie.. Nu kiest TH voor een compleet nieuw verdedigend blok.. Onnodig..onwennig en onduidelijk..
        Bij dit soort keuzes blijf ik dus mijn vraagtekens zetten. Ik zie de logica niet..

      2. De Nees

        Blind als CV dan moet hij een kanjer naast zich, hij rendeert best als secondant. Hernandez moet asap ingepast worden, we missen swz lengte achterin en dan met Blind daarnaast, Schuurs als backup. Fico LB is geen enkele twijfel. Veltman zijn transfer gunnen en dan mogen Maz en Dest RB plek uitvechten. Martinez doet het heel goed, die wil je niet kwijt, die zou ik links op MV zetten als pitbul a la Davids, daarnaast met v Beek en Marin/ Ekkelenkamp/ de Wit. Voorin Ziyech, Tadic/ Neres. Als spits Huntelaar, Traore,Dolberg, Tadic afhankelijk ED of CL, basis of wissel, aankijken wat de match vraagt. CV en MV niet teveel switchen moet nu vaste vorm krijgen, voorin heb je wat meer flexibele opties.

        1. De Nees

          Hernandez=Alvarez. Die namen ook, heb je ook nog een Martinez…Waarom heten ze geen Goycochea of Burruchaga…

        2. KBouter

          Dat is wel de juiste logica, Martinez zou ik ook middenveld zetten en kijken hoe goed Alvarez is

    1. KBouter

      Denk als Nerres in vorm is, dat hij aan de zijkanten velemalen gevaarlijker is dan Ziyech daar speelt.

  5. J18

    Misschien die Mexicaan cv en Martinez als 6? Weet niet in hoeverre Martinez op het middenveld uit de voeten kan tho.

  6. Old Ajax

    Ik zag dezelfde fouten waarvan Ten Hag zei dat dit miet meer zo zou gebeuren. Er schort dus duidelijk iets aan de communicatie. Blind vond ik veruit de zwakste schakel en van hem zou de communicatie moeten komen voor de linies achter en in het midden. Zijn intercepties waren gewoon slecht en onvoldoende. Daardoor kwam er constant teveel druk achterin met het nodige gevaar. Blind als CV oké maar niet op middenveld. Daar komt hij ook heel duidelijk snelheid tekort als er snel gecorrigeerd moet worden. Verder spannende wedstrijd met bijna een TH scenario.

    1. Yindi02

      Achteraf bekeken kun je er ook positief naar kijken. Velen spreken er schande van dat Ajax (ondanks het halen van de halve finale afgelopen seizoen) al deze voorrondes moet spelen. Paok is nu precies de ideale tegenstander geweest voor Ajax in deze fase. Dit soort potjes speel je niet in onze ED, maar maken je wel veel sterker. Leer je ontzettend veel van. Ik moet er niet aan denken dat je zo rechtstreeks in de groepsfase van de CL instroomt. Ten Hag zegt niet voor niets dat hij het niet erg vindt veel wedstrijden te moeten spelen. (Was dit ook niet een uitspraak van Johan destijds, dat je, om beter te worden het beste veel wedstrijden zou moeten spelen)? En weer heeft hij gewoon gelijk gehad. Paok is ook geen slecht team hoor. Zou hier in de ED bovenin gewoon mee doen. Paok zou ook die lampen er gewoon uitgeflikkerd hebben. We zijn door in een lastige wedstrijd tegen een goed team in een fase dat we nog steeds zoeken naar evenwicht/ balans in het elftal. Ook positief imo is, dat je ziet dat er wel wordt geknokt voor iedere meter. Op dat gebied hoef je niets te verbeteren. Er wordt keihard gewerkt, we missen echter nog die balans van vorig jaar en Paok heeft dat haarfijn aangetoond. Blij dus met deze wedstrijd en het resultaat.

      1. -buitenkantje rechts-

        Ben het grotendeels met je eens Yindi. Dit zijn leerzame potjes. Alleen werden de fout en die nu gemaakt werden ook in de vorige wedstrijden al gemaakt. Verder ben ik van mening dat TH nu meer duidelijkheid zou moeten geven. Hij heeft al een complete voorbereiding achter de rug..de selectie was in orde.. Nu nog zit hij te puzzelen wat leidt tot onduidelijkheid. De vaste patronen moeten nu al zichtbaar zijn..Keuzes moeten gemaakt zijn.

        1. Yindi02

          Hij zal idd. zo langzamerhand met meer duidelijkheid moeten komen. Hoop ook niet dat hij,als een kind in een snoepwinkel, rond blijft lopen en geen keuze kan maken. Zoiets als van Bommel vorig seizoen bij PSV. Jammer in deze is ook dat Schreuder weg is. Zijn inbreng was m.i. waardevol afgelopen seizoen. We hebben het steeds over de Ligt en Frenkie maar onderschat de inbreng van Schreuder ook niet. Als Donny blijft dan zou ik geen aankopen meer doen. Daar wordt enkel die snoepwinkel maar groter van en de keuze dus moeilijker. Wat we in huis hebben nu moet toch toereikend zijn om een goed geheel van te maken. Ten Hag moet nu laten zien dat hij daar toe in staat is.

          1. Old Ajax

            Overduidelijk dat Schreuder gemist wordt. Het vaste team had er nu gewoon moeten staan met hooguit een aanpassing. Ik denk dat Schuurs straks ook weer gewoon terug is bij JA. Deaankopen zijn te duur en ik hoop zeker ook te goed, om buiten de basis te laten. Taalprobleem zal echter nog wel aantal keren opspelen. Ik vond Dest trouwens wel (te) hoog staan maar de wisselwerking met Ziyech was goed om te zien.

  7. Ajax belg

    Waar zit onze top aankoop, Alvarez. Met die erbij kan Martinez naar het middenveld. Zal daar een versterking zijn. Toch niet normaal dat onze aankopen eerst een tyd bij jong gaan spelen. Nerez, schuur, pirrie, ik vergeet er nog een paar. We komen ook koopkracht achter te kort, mer Alvarez moet dit beter zijn

Comments are closed.