Ajax doet wat het moet doen en wint met 2-0 van Sparta

Ajax heeft in de 22ste ronde van de competitie gedaan wat er gedaan moest worden en dat is winnen. Ajax nam elke keer het initiatief maar de ploeg van Alex Pastoor speelde erg compact waardoor het moeilijk was om door de verdediging heen te breken. Toch was het spel zo nu en dan erg sprankelend en er werd tweemaal goed gescoord. Piet Keizer werd met prachtige beelden en spandoeken, ondersteund door een toespraak van Edwin van der Sar, geëerd en de minuut stilte was oorverdovend. In de elfde minuut lag het spel heel even stil en werd er voor Piet geapplaudisseerd.  

Bertand Traoré werd door Peter Bosz weer op zijn vaste postitie neergezet en zijn speelstijl was weer vanouds; rechts naar binnen of terug. Zo nu en dan kon hij best leuke combinaties met zijn teamleden opzetten maar het moest tot in de 45ste minuut duren voordat uitgerekend Traoré de stand op 1-0 wist te zetten. Vlak voor de pauze kreeg de Burkinees de bal in de zestien, kapte en draaide hij wat en volgde een schot in de korte hoek. Doelman Kortsmit had deze bal niet verwacht en was verslagen. Na de rust werd de voorsprong direct verdubbeld door Ajax. Hakim Ziyech bracht de bal voor het doel en Kasper Dolberg kon de schijnbaar eenvoudig binnen tikken (2-0).  De resterende wedstrijd lieten nog wel een paar hoogstandjes balbeheersing zien maar veel verder dan een kopbal die van de lijn werd gehaald kwam Ajax niet.

Ajax – Sparta 2-0 (1-0)

’45 Traoré 1-0
’49 Dolberg 2-0

Scheidsrechter: Van Boekel
Toeschouwers: 51.057
Gele kaarten: Mendes, Breuer, Dumfries (Allen Sparta)

Opstelling Ajax: Andre Onana, Joel Veltman, Davinson Sanchez, Nick Viergever, Daley Sinkgraven(’72 Jaïro Riedewald), Davy Klaassen, Lasse Schöne(’88 Frenkie de Jong), Hakim Ziyech, Bertrand Traoré(’80 Justin Kluivert), Kasper Dolberg, Amin Younes.

Opstelling Sparta: Kortsmit; Dumfries, Breuer, Van Drongelen, Floranus; Mendes (’78 Goodwin), Spierings, Dijkstra; Calero(’85 Pusic), Van Moorsel, Cabral (’46 Saksela)

Related posts

70 Comments

  1. FrankiC

   Sparta kwam inderdaad niet naar Amsterdam om er een wedstrijd van te maken. Bar en boos was hun instelling.
   Bij ajax kan het natuurlijk altijd beter, maar ik ben blij dat ik lichtpunten zag, vooral bij onze backs. Die voegden wat toe aan de wedstrijd. Dat is wel eens anders geweest.

   1. HURBIE

    Er is dan gewonnen van Sparta maar het spel liet te wensen
    Van dit soort tegenstanders moet je met ruime cijfers kunnen winnen
    Er zit geen vuur in dit team

   2. -buitenkantje rechts-

    Was voor mij ook het meest opvallende FrankiC.. De backs die aanvallend het gevaarlijkst waren in de eerste helft. Vond het daarom een vreemde wissel dat juist Sinkgraven eraf moest. Verder had ik tegen dit ontstellend zwakke Sparta graag 3-4-3 gezien.

    1. FrankiC

     Als de back ombeurt maar ver genoeg doorschuiven lijkt het aarfig op 3-4-3. Ze lopen de vleugels voorin niet in de weg want die trekken van nature naar binnen.
     Het systeem dat ons aanspreekt is 2 buitenspelers aan de lijn en in het midden een mannetje extra (CV).

     1. -buitenkantje rechts-

      Nadeel FrankiC dat het dan erg druk wordt in het centrum.. zie je deze wedstrijd ook gebeuren.. Je hebt nu bavks die buitenom gaan.. naar binnen trekkende vleugelaanvallers.. een spits en inschuivende middenvelders.. Véél te druk en makkelijk te verdedigen.. Je ziet dat Sparta zelfs nog 2 doelpuntrijpe kansen kreeg.

     2. FrankiC

      Dat (het systeem dat ons aanspreekt) is prcies dat ik probeerde uit te leggen in mijn laatste zin.

    2. Remco425

     Was bij 2-0 br. Niet teveel inspannen voor a.s. donderdag en Riedewald ook weer eens een kans gunnen. Kon daar wel mee leven. Ik had meer moeite met de wissel van Traoré. Door velen gezien als Bosz’ lievelingetje, maar hij werd eraf gehaald na beslissend te zijn geweest terwijl Younes’ rendement weer 0 was.

     1. HURBIE

      Blijft onbegrijpelijk voor mij dat die Younus er nog steeds in staat,maar dat duurt niet lang meer
      Zijn concurrentie komt eraan

     2. -buitenkantje rechts-

      Kon er ook wel mee leven..alleen zou ik eerder een andere wissel logischer hebben gevonden.

     3. -buitenkantje rechts-

      Zijn vormdip duurt te lang.. En er staan goede alternatieven te trappelen op de bank.. Ik vind dat het krediet nu zijn grens wel bereikt heeft. Zou het liever anders zien.

     4. Widi

      Je kunt je zelfs afvragen of er sprake is van een vormdip. Ik ken de definitie niet. Maar bijna een seizoen lijkt mij lang.

     5. -buitenkantje rechts-

      Als ik hem zie tijdens de wedstrijd krijg ik af en toe met hem te doen.. en dat is een slecht teken.

 1. dickst14

  22 wedstrijden en het rendement van Younes is 1 goal en 2 assists. Wanneer gaan we 11 tegen 11 spelen??

  1. HURBIE

   Zoals de inzet bij Feyenoord is verdienen ze om kampioen te worden
   Iedere week 100% inzet
   Gun ze het kampioenschap wel
   Liever AJAX en dat hoop ik ook met mijn AJAX hart

   1. ajacied078

    alles wat ze in rdam gewonnen hebben komt door die 100 % inzet en het falen van anderen op dat moment. je hebt jaren gezien dat ze niet goed genoeg waren maar die 100 procent inzet zit er altijd in. jaren negentig toen Ajax alles won werden ze weggetikt toch blijven ze altijd gaan. is voor mij het enige positieve aan die kakkies. ze zullen nooit expres verliezen.

 2. EugAjax

  Gefeliciteerd mannen. Goed dat Traore doelpunt heeft gemaakt. Ik heb niks gezien dus laat ik het hier bij ?. Op naar Legia donderdag

 3. ajaxpers

  Waar blijft het aantrekkelijke aanvallende spel van pb waar naivelingen op gehoopt hadden? Met zoveel klasse spelers moet je Sparta kunnen opvreten en aan je doelsaldo werken. Twee individuele acties hebben de doorslag gegeven want er zat totaal geen visie in het spel.

  1. AjaxBarcelona

   Ligt niet aan Peter Ajaxpers maar aan de inzet van de spelers. De spelers
   Aten de trainer zakken en niet omgekeerd.

 4. AjaxBarcelona

  Bij andre topics lees ik tevredenheid. Heel apart. Vooral de tweede helft was gewoon slaapverwekkend. Tempo veel te laag, geen beweging. Desondanks krijg je nog een aantal kansen die er gewoon in moeten. Publiek dat voor de puntenkwam is winnaar, publiek dat voor het voetbal kwam verliezer. Ik moetczeggen dat Sinkgran en Veltman wel heel leuk speelden. Tegenvallers waren Ziyech, Younes, Klaassen, Traore. Dolberg was of ongelukkig of soms geniaal. Sanchez en Viergever en Schone gewone degelijke wedstrijd. De wissels haddn direct na de 2-0 moeten plaatsvinden, nu waren ze voor de buhne. Kortom heel eerlijk gezegd …… zonde van mijn geld.

    1. Widi

     Het is helemaal goed. Het zou niet gek zijn om sommige mensen wat minder aandacht te geven. Ze houden je af van je serieuze inhoudelijke bijdragen. Ze sleuren je omlaag.

 5. Indojood

  Beelden van Piet waren prachtig. Werd er wel emotioneel van omdat je meteen ook aan Johan denkt. De wedstrijd had niet veel om het lijf. Geen dingen gezien die op het netvlies zullen blijven staan. Naast Schöne vond ik de beide backs redelijk spelen, de rest was niet zoveel.

 6. ajaxpers

  De spelers moeten gecoachd worden door een charismatische trainer. Pb neem je als speler toch niet serieus als hij de kleedkamer binnen loopt!
  Wie is die man? Wat heeft hij ooit gepresteerd? Waar komt hij vandaan? Vitesse, Makababi???

  1. AjaxBarcelona

   Als de spelers PB niet serieus nemen horen zij niet in de kleedkamer, zo simpel is het. Vele ex topspelers zijn waardeloze trainers, vele “gewone” ex voetballers zijn perfecte trainers.

  2. Widi

   Je stelt drie vragen, ajaxpers. Precies die vragen stel ik me bij jou. Bosz geeft nog wel eens tekst en uitleg. Jij niet. Je plaatst oneliners. Oplossingen geef je nooit.

 7. AjaxBarcelona

  Minuut stilte was echt indrukwekkend. Dat doet wat met een mens. Was het “hoogtepunt” van de middag. In de elfde minuut applaus voor Piet. Actie voor Johan helaas niet gelukt.

 8. De seijs

  Zag vanmiddag dat mijn oproep om in de 11e minuut te gaan klappen voor onze legendarische linksbuiten Piet keizer is gelukt. Prachtig mensen.

  1. AjaxBarcelona

   Geweldig initiatief de Seijs. Zelfs Ajax heeft er direct op ingespeeld om in de 11e minuut foto’s van Piet te vertonen. Zo blijkt maar weer dat ze alles hier volgen.

   1. De seijs

    Ik bedoel maar, als iedereen naar de seijs luistert dan ziet de wereld er een stuk beter uit?

 9. -buitenkantje rechts-

  Ajax laat een kans lopen om te werken aan het doelsaldo..
  Schril contrast met de indrukwekkende start van de wedstrijd en het vervolg tijdens de wedstrijd. Ajax werd de eerste helft gedragen door de backs die prima speelden. De voorhoede was onzichtbaar. Traoré telkens naar binnen draaiend en veel balverlies.. Dolberg die telkens viel als de bal in de buurt kwam.. Younes zoals we al 22 wedstrijden gewend zijn. Een bevlieging van Traoré was voldoende om te scoren. Mooie individuele actie in een erg matige eerste helft. Klaassen erg belangrijk.
  Tweede helft laat Ziyech zijn klasse zien en zorgt voor een prima assist die goed wordt binnen getikt door Dolberg. Dolberg tot dan toe dramatisch, begon te voetballen en liet een veel betere tweede helft zien. Leuk dat Riedewald mocht invallen. Deze opzet met Viergever op links en Riedewald is ook een goede optie die Bosz in de toekomst kan gaan gebruiken. Ook Frenkie viel goed in en heb gelukkig nog even kunnen genieten van onze kleine vriend Kluivert!
  Maar matig voetbal tegen een tegenstander die we hadden moeten oprollen. Bem benieuwd wat Piet van de wedstrijd had gevonden..

  1. AjaxBarcelona

   Zeg je dat Frenkie goed in viel?? 5 minuten voor tijd ingevallen dan kan je niets laten zien om ook maar iets van een oordeel over te vellen. Dan had Kluivert nog eel meer rendement is zijn korte optreden. Helaas ben in het ook niet eens met je visie op Klaassen deze wedstrijd.

   1. Remco425

    In die 5 minuten creeerde hij toch een goede kans. Iets wat een aantal anderen niet in 90 minuten is gelukt.

  2. EugAjax

   BR thanks voor de samenvatting. Ik heb niks kunnen zien. Morgen maar even naar de samenvatting kijken. Met beetje geluk kunnen ze daar nog wat van maken bij Studio Sport als ik het zo lees! Op naar Legia

  3. Remco425

   Ben het in grote lijnen met je eens br. Je bent in mijn ogen iets te hard voor Dolberg, maar daar hebben we het al eens over gehad. Met al het overige ben ik het eens.

 10. Remco425

  Schrijver Pascal laat z’n voorkeur weer duidelijk blijken. Haalt alleen Traoré er negatief uit terwijl hij niet eens de minste was en de score zelfs openbrak. Slechtste was Younes. Rendement 0, veel pbalverlies en passes die niet aankwamen en op het einde 2 opgelegde kansen gemist. Maar dat lees ik hier niet. Misschien moet Pascal zich bij een wedstrijdverslag gewoon aan de feiten houden…

  1. AjaxBarcelona

   Ach Remco, Pascal schrijft wat veel mensen hier ook denken. Het blijft vreemd dat er zo veel verschillende meningen zijn over dezelfde wedstrijd. Geeft aan dat niet elke supporter hetzelfde verwacht van Ajax. Zit een groot verschil tussen “verse” supporters en de oude rotten en de supportes die wel vers zijn maar zich hebben verdiept in de historie. Klinkt mogelijk pedant maar is volgens mij wel de waarheid. Je ziet het al aan de desinteresse in Cruijff.

   1. Remco425

    Ik snap ook wel dat Traoré niet best was, maar hij was niet de enige en ook niet de slechtste. Toch wordt hij er als enige negatief uitgelicht. Sorry hoor, maar dan ligt het er net even te dik op.

   2. Remco425

    Ik vind het overigens knap dat je mijn mening over de wedstrijd kent AB, als je het tenminste ook over mij hebt. Ik heb namelijk nergens mijn mening over de wedstrijd zelf gegeven. Die vond ik namelijk in grote delen ook slaapverwekkend. 1 kwartier ging nog, 1e kwartier 2e helft ook en de laatste 10 minuten. Voor de rest was het inderdaad slaapverwekkend.

    1. AjaxBarcelona

     Nee, mijn opmerking was van algemene aard. Wij zitten volgens mij wel op dezelfde lijn zo te lezen.

  2. Indojood

   Ik lees de artikelen over wedstrijden nooit, ik heb mijn eigen beeld erbij. Artikelen waarin bronnen vermeld, die controleer ik vaak. Dan zie je dat stukken tekst niet worden meegenomen en het artikel meteen een andere lading krijgt. Het is een manier om het vuurtje op te stoken.

   1. Remco425

    Inderdaad Indo dat valt mij ook vaak op. De redactie zit hier om stemming te maken, niet om feiten weer te geven. Eigenlijk net zoals de rest van medialand. Die verslaan geen nieuws meer, maar maken het nieuws zelf.

 11. jojo123

  Heb globaaltjes het artikel gelezen maar er was weer een speler die je echt buiten de selectie kunt houden. Als je niet de grootste bent dan moet je het laten zien met je spel, inzicht, etc. Deze speler mist dat gewoon en moet maar eens gepasseerd worden terwijl hij de volle 90 minuten in de basis staat. Nou Bosz haal die Younes met rendement 0 er maar ns een keer uit. Traore was van 10x beter …..

 12. Remco425

  Klopt, maar over Younes lees je in het verslag niets terug. Ook niet over die 2 niet te missen kansen die hij miste. En die mooie actie van Traoré voor z’n doelpunt wordt gebagataliseerd.

 13. Widi

  Ik heb een heel slecht gevoel vandaag ten aanzien van Ajax. Voor de zoveelste keer een magere overwinning. Voor de zoveelste keer zit er niet genoeg gif in. De ploeg lijkt maar niet tot het gaatje te willen gaan. We houden ons vast aan de hoop dat F het niet vol zal houden. Maar waar moet F zich eigenlijk druk om maken? Ajax maakt geen indruk. Daardoor is de druk op F veel kleiner dan zou kunnen. En daardoor blijft Pisvee ook hoop houden op meer dan een derde plaats. ajaxpers geeft natuurlijk de trainer de schuld. Ik ben het niet met hem eens. Maar wat het dan wel is……want het is echt niet goed genoeg.

  1. Widi

   Een uitspraak als deze van jou heeft op AS ook geleid tot een discussie. Veel echte Ajax supporters, die de jaren-70 en 80 hebben meegemaakt vinden juist niet dat alleen de uitslag telt. Mensen werden Ajax supporter omdat Ajax mooi voetbal koppelde aan resultaat. Soms ook niet aan resultaat, maar er viel haast altijd wel iets moois te zien. Ik en velen met mij vinden 2-0 thuis tegen dit Sparta in deze fase van de competitie niet genoeg. Jij mag vinden wat je wilt natuurlijk. Maar in mijn ogen ontgaat jou de essentie van het Ajax supporter zijn.

   1. AjaxBarcelona

    Had deze nog niet gelezen maar geef net vrijwel identiek commentaar bij ander topic. ?

Comments are closed.